Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Aceasta este concluzia desprinsă din prezentarea unui bilanţ al controalelor efectuate de inspectoratul cărăşean de resort.Principalele probleme cu care se confruntă Inspectoratul de Stat în Construcţii au fost subliniate de către inspectorul de specialitate Anişoara Suciu, coordonatorul activităţii Compartimentului de Control şi Inspecţie pentru Calitatea Lucrărilor. Aceasta a declarat că, în urma celor 453 de controale efectuate anul trecut la lucrări în execuţie, s-au descoperit neconformităţi ce ţin de convocarea nejustificată de către executant pentru verificarea lucrărilor ajunse în faze determinante ale execuţiei şi neasigurarea condiţiilor de verificare.

„S-a constatat încălcarea prevederilor din reglementările tehnice referitoare la cerinţele construcţiilor, a proiectelor şi detaliilor de execuţie, dar şi lipsa unor documente care atestau calitatea lucrărilor. Ca atare, s-a dispus, după caz, oprirea sau refacerea lucrărilor, realizarea şi implementarea sistemului de calitate sau respingerea fazelor determinante. Au fost aplicate mai multe sancţiuni contravenţionale“, a precizat ing. Anişoara Suciu.

Din totalul de 1.124 de activităţi de control şi inspecţie efectuate anul trecut, 606 au fost pentru calitatea construcţiilor, 74 pentru disciplina în urbanism şi 444 au fost legate de reclamaţii şi sesizări, avizări, acorduri de intervenţii la clădirile existente etc.

„Am sesizat, ca probleme generale, necunoaşterea legislaţiei şi normativele tehnice în domeniu, lucru ce ar putea afecta rezistenţa, stabilitatea şi siguranţa în exploatare. De asemenea, au intrat pe piaţa construcţiilor societăţi cu o slabă dotare tehnică şi fără personal de specialitate. Mai mult, am putut observa neinformarea investitorilor de către proiectanţi (diriginţii de şantier) asupra obligaţiilor legale sau a neconformităţilor. Sunt cazuri de preluare a unor proiecte tehnice incomplete sau stabilirea unor termene de finalizare a lucrărilor fără luarea în calcul a perioadei de timp friguros. Nu în ultimul rând, am avut cazuri de sistare sau oprire a lucrărilor de către investitori sau beneficiari datorită lipsei fondurilor“, a mai amintit coordonatorul activităţii compartimentului. Întrebările participanţilor la şedinţa în care a fost făcută prezentarea au fost legate de lucrările la drumurile din judeţ şi dacă sesizările privind execuţia pe timp ploios pot fi făcute direct instituţiei.

Constructorii pot fi sancţionaţi, iar lucrările pot fi sistate, chiar dacă nu am avut inspectori de specialitate anul trecut. Suntem şase persoane la compartiment. Nu putem fi pe toate drumurile, la toate construcţiile. Dar sesizările pot fi adresate nouă“, a răspuns Suciu.

Flavius Rotariu