Caraş-Severin, Romania

Noua lege prevede ca vechile documente încheiate la data de 31 decembrie 2010 trebuie predate de ITM angajatorilor pe bază de proces verbal, până în data de 30 iunie, pentru ca apoi să fie date mai departe titularilor.

Deşi ITM Caraş-Severin a făcut programări pentru fiecare angajator, nu toate carnetele au fost preluate. „Înainte de 1 ianuarie 2011 aveam un număr de 39.990 de carnete, din care în păstrarea ITM erau 29.780, iar la angajatori 10.210. Până pe 27 iunie au fost predate 25.096 de carnete, din care 14.886 au fost carnete predate de ITM şi 10.210 de către angajatori. De reţinut că, instituţia noastră avea în păstrare, anterior datei de 1 ianuarie 2011, un număr de 9.586 de carnete de muncă închise şi neridicate de titulari din diverse motive: fie oamenii au decedat, fie sunt plecaţi în străinătate sau sunt în puşcării, fie titularii nu au fost interesaţi să-şi ridice carnetele de muncă“, ne-a declarat inspector şef adjunct Relaţii de Muncă, Nicolae Cristea.

Ce se întâmplă după data de 30 iunie?

Angajatorii care nu vor ridica carnetele până joi, pentru a le preda titularilor, nu vor fi amendaţi, susţine Nicolae Cristea, ci „vor fi încă o dată informaţi cu privire la această obligaţie. Nu este exclusă nici posibilitatea ca ITM Caraş-Severin să înmâneze carnetele direct titularilor, dacă angajatorii nu le ridică, sau organelor de cercetare penală, acolo unde este cazul. Oricum, carnetele rămân în arhiva noastră, iar oamenii nu trebuie să se sperie că aceste documente se vor pierde dacă nu le-au primit până acum“.

Roxana Nafiru