Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Atât s-a reuşit anul trecut în privinţa tinerilor cu greutăţi materiale, proveniţi în special din sistemul de protecţie a copilului.

În decursul lui 2013, prin intermediul AJOFM Caraş-Severin, au reuşit să se angajeze cinci tineri din categoria celor marginalizaţi. „Este vorba despre tineri proveniţi din casele de copii, care sunt abuzaţi, care au avut o condamnare sau pe care nu-i pot întreţine familiile”, ne-a explicat Caius Isac, directorul executiv al AJOFM Caraş-Severin. În afara acestora, tot din categoria celor care ar putea fi supuşi riscului marginalizării au mai fost angajaţi 60 de romi.

Chiar dacă aparent această cifră de cinci tineri angajaţi este mică, autorităţile au o explicaţie. Şi asta pentru că sunt consideraţi marginalizaţi doar tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 şi 25 de ani, care se află sau provin din sistemul de protecţie a copilului, cu dizabilităţi, cu copii în întreţinere, fără familie sau cu una care nu-l poate întreţine, care a executat una sau mai multe pedepse privative de libertate sau care este victimă a traficului de persoane. „Nu a fost uşor să reuşim acest rezultat de cinci angajări, spune Isac. Pentru că, până la urmă, dacă ţinem cont că piaţa forţei de muncă în judeţul nostru nu este foarte diversificată”.

În evidenţe, la finele anului trecut, se aflau 263 de unic-întreţinători de familie, dintre care opt erau cu vârsta cuprinsă între 16 şi 26 de ani. Tot în categoria tinerilor marginalizaţi, în actele oficiale mai figurau şase persoane cu handicap, iar din sistemul de protecţie a copilului, un număr de 19 persoane s-au arătat interesate de o angajare.

Agenţii economici sau instituţiile care întind o mână acestor tineri, acordându-le un loc de muncă, beneficiază de o subvenţie lunară egală cu salariul de bază al acestora, stabilit la data angajării. Banii se acordă din bugetul asigurărilor pentru somaj, iar valoarea acordată lunar pentru fiecare dintre tineri nu poate fi de două ori mai mare decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data angajării. În prezent, valoarea indicatorului social, rămasă neschimbată în ultimii ani, este de 500 de lei. Plăţile sunt sistate la data expirării contractului de solidaritate – perfectat între Agenţie şi angajator, pentru acordarea subvenţiei –, care poate fi încheiat pe o durată cuprinsă între unu şi trei ani.

Antoniu Mocanu