Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Printre cele mai cumpărate titluri din ultima perioadă sunt şi cele semnate de vedetele Andreea Esca şi Mihaela Rădulescu.

Cărţile se vând tot mai bine, susţin reprezentanţii celei mai mari librării din oraş, iar printre cele mai cumpărate sunt titlurile care privesc transformarea personală, motivaţia şi autoeducarea. La fel de cerute sunt şi volumele de beletristică ori cele pentru copii, în timp ce adolescenţii preferă cărţile science-fiction. „Apetitul reşiţenilor pentru lectură nu a scăzut. Chiar aş putea spune că a crescut. Cărţile se cumpără foarte bine, şi nu doar cele de beletristică sau pentru copii, ci şi cele ce au ca temă dezvoltarea personală. Deşi am tot auzit vorbindu-se despre faptul că tinerii zilelor noastre nu mai citesc, pot infirma acest lucru. Cel puţin la noi în librărie intră foarte mulţi tineri care nu caută doar titlurile ce se regăsesc în programa şcolară, ci şi alte volume, în general, cele science-fiction“, aflăm de la Zenuţa Truca, lucrător comercial în cadrul librăriei din centrul Reşiţei.

Printre cele mai vândute titluri ale ultimei perioade se numără „Fugara“, semnată de Alice Munro, câştigătoarea premiului Nobel în 2013, „Ce-am făcut când am tăcut“, lansată la începutul verii de Andreea Esca, dar şi „Cum iubesc bărbaţii“, a Mihaelei Rădulescu. O altă scriitoare bine vândută este şi Irina Binder, cu cele două volume „Fluturi“, care vorbesc despre dragoste, secrete, alegeri, greşeli şi deziluzii. În general, cititorii acestor cărţi sunt femeile, bărbaţii fiind interesaţi îndeosebi de titluri din domeniul afacerilor, istoriei şi ştiinţei.

În ultima jumătate de an, cel care a pierdut terenul în faţa cititorilor reşiţeni este scriitorul Mircea Cărtărescu, iar cel care l-a câştigat este istoricul Lucian Boia, sub semnătura căruia au apărut recent volumele „Balcic – Micul paradis al României Mari“ şi „De ce este România altfel“. La fel de apreciaţi sunt şi autorii Marc Levy, cu romanul „Şapte zile pentru o eternitate“, Victor Suvorov – „Ultima Republică“, Larry Watts – „Fereşte-mă, Doamne, de prieteni“, dar şi John Green cu romanul său pentru adolescenţi „Sub aceeaşi stea“. Şi deşi se află în vacanţa de vară, cei mici nu au uitat de lectură. Printre cele mai apreciate cărţi pentru copii se numără „Jurnalul unui puşti“, ajuns la cel de-al VIII-lea volum, scris de Jeff Kinney, şi, după acelaşi model – „Însemnările unei puştoaice“ (vol.VI), de Rachel Renee Russell. Vânzare bună au avut şi cărţile de poveşti, fie că vorbim de autori autohtoni sau străini.