Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Reprezentanţi ai mediului economic şi ai factorilor de decizie au pus bazele dezvoltării strategice. În cadrul întâlnirilor de lucru în teritoriu organizate de Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest luni, la Reşiţa a avut o şedinţă la care au participat reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi judeţene, reprezentanţi ai instituţiilor publice deconcentrate, ai mediului economic, ai asociaţiilor profesionale, ai universităţilor şi ai organizaţiilor neguvernamentale. În cadrul şedinţei au fost prezentate principalele aspecte ale analizei socio-economice ale Regiunii Vest.

„Analiza socio-economică este documentul-suport pe baza căruia se elaborează Planul de Dezvoltare Regională (PDR) al Regiunii Vest. Acest plan este documentul de planificare strategică al Regiunii Vest cu rolul de a orienta dezvoltarea regiunii şi de a fundamenta accesul regiunii la sursele de finanţare, inclusiv la Fondurile Structurale şi de Coeziune ale Uniunii Europene pentru perioada 2014 – 2020“, a precizat Sorin Maxim (foto), directorul ADR Vest, în deschiderea şedinţei.

ADR Vest este organizaţia abilitată să elaboreze, în parteneriat cu instituţiile relevante din Regiunea Vest şi partenerii de la nivel naţional, Planul de Dezvoltare Regională (PDR) al Regiunii Vest. Potrivit informaţiilor prezentate în şedinţă, în exerciţiul financiar multianual 2014-2020, România va beneficia de 39,88 miliarde de euro – fonduri structurale şi de coeziune şi fonduri destinate agriculturii.

În ceea ce priveşte fondurile structurale, vom primi cu 10% mai mult faţă de alocările din perioada 2007 – 2013, iar pentru Politica Agricolă Comună – cu 27% mai mult faţă de aceeaşi perioadă. Pentru plăţi directe către fermieri, România va primi 10,3 miliarde de euro, iar pe dezvoltare rurală – 7,1 miliarde de euro. Rata de cofinanţare naţională pentru fondurile structurale rămâne 15%, iar pentru dezvoltare rurală – 25%.

Flavius Rotariu