Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Antrenorul de lupte Laurențiu Palade a revenit în Banat împreună cu sportivii pe care îi antrenează în Statele Unite ale Americii.

Pentru a treia oară în ultimii patru ani a venit la Reșița antrenorul de lupte Laurențiu Palade, un român stabilit de mai mulți ani dincolo de Ocean, unde pregătește tineri americani în sportul pe care l-a practicat în perioada în care se afla în România. Fost coleg cu Adrian Dacica, care a ajuns între timp viceprimar al Reșiței, Laurențiu Palade a ales să vină mai întâi în municipiul de pe Bârzava pentru câteva zile de antrenamente comune cu sportivii reșițeni, mai ales că aici a reapărut lotul național de juniori mici (cadeți).

„De Reşiţa mă leagă atât prietenia cu Adrian, cât şi zona care este deosebit de frumoasă. Am dorit să le arăt sportivilor mei frumuseţea ţării noastre şi în mod deosebit a acestui oraş. Am fost coleg cu Adrian la Jiul Petrila, unde el era la categoria 100 kg, iar eu la categoria 62 kg. În Statele Unite m-am stabilit din 1998. Activez la clubul Team Defiant Oxford și am venit acum cu cinci sportivi. Am mai fost în 2014 și 2015 aici, anul trecut nu am putut veni din cauza unor probleme personale”, a spus Laurențiu Palade, care a vorbit și despre cum sunt percepute luptele în Statele Unite: „Este puţin diferit faţă de aici, acolo totul este contracost. Antrenamentele se plătesc, iar dacă un sportiv doreşte să participe la un concurs trebuie să plătească. Mă ocup de copii de toate vârstele, am chiar şi studenți. Deoarece abordez un stil diferit de antrenament, un stil european, cei de acolo sunt foarte interesaţi să-l înveţe.”

americani

Laurențiu Palade și sportivii săi sunt impresionați de ceea ce au găsit în România și spun că le place aici, în această perioadă programându-și și câteva vizite în împrejurimi, dar și în Hunedoara, de unde este originar antrenorul, care a venit în acest an împreună cu fiica sa, Mihaela. Au făcut deplasarea din SUA în România sportivii Myer Shapiro, Brandon Sheffield, Gabriel Miller, Jordan Pryor, Connor Strong.

„Este pentru a treia oară când niște sportivi din Statele Unite ale Americii sosesc în orașul nostru, la un stagiu de pregătire. Mă bucur că au revenit, înseamnă că s-au simțit bine și le-a prins și bine pregătirea pe care au făcut-o împreună cu noi. Vin aici datorită prieteniei mele cu Laurențiu Palade, care este antrenor în Philadelphia de mai mulți ani. Stagiul este foarte util, atât pentru noi, cât și pentru ei. După terminarea stagiului, ne vom deplasa împreună la București, pentru Turneul Internațional de Lupte al României”, a spus antrenorul emerit Adrian Dacica.

Cei mai buni cadeți ai României se pregătesc la Reșița

De la începutul acestei luni, în municipiul de pe Bârzava se pregătesc luptătorii din lotul național de juniori mici (cadeți). Datorită condițiilor bune de antrenament, dar și a rezultatelor școlii reșițene de lupte, Federația Română de Lupte a decis să trimită din nou în pregătire centralizată un lot național. Astfel, Reșița se bucură să găzduiască, până la finalul acestui an, lotul național de cadeți, coordonat de antrenorul emerit Adrian Dacica, din colectivul tehnic făcând parte și alți antrenori reșițeni.

lot-cadeti

„În fiecare zi avem două antrenamente, dimineața de la 8 la 10, după-amiaza de la ora 17.30 până la ora 19.30. Sportivii se află cantonați la Hotelul Sport al Direcției Județene pentru Sport și Tineret Caraș-Severin și sunt elevi la diverse școli din oraș, printre care Liceul Teoretic Traian Vuia și Școala Gimnazială Nr. 8. Sunt cei mai buni sportivi din România la categoria lor de vârstă, sunt selecționați în urma rezultatelor pe care le-au obținut la Campionatele Naționale, avem mare încredere în ei și sperăm ca cel puțin unul sau doi dintre ei să ajungă pe cele mai înalte culmi la competițiile internaționale. Lotul numără zece sportivi, printre care avem și câțiva sportivi reșițeni. I-aș enumera aici pe Eric Loidl, Florin Gafton, Gabriel Radu. De asemenea, în vederile noastre sunt și ceilalți sportivi reșițeni care sunt campioni, frații Auraș și Raul Badea, și Andrei Tot”, a precizat Adrian Dacica.

Reșițeanca Roxana Năstrușnicu a cucerit Indonezia

După mai bine de doi ani, a revenit acasă una dintre cele mai bune luptătoare formate la Reșița. Roxana Năstrușnicu este acum un nume cunoscut și în Indonezia, țara de origine a soțului său, și unde s-a și stabilit. Dorul de casă, de locurile copilăriei, o face să revină cu mult drag de fiecare dată când are ocazia. De această dată, a ajuns în România fără soțul său, dar cu o surpriză plăcută.

„Ca de fiecare dată, mă bucur să fiu din nou printre prieteni, printre colegi, acasă cu familia. Și este foarte bine. După aproximativ doi ani și jumătate am reușit să vin acasă, aș fi vrut să vin mai devreme și împreună cu soțul, dar din păcate au fost mici probleme. Soțul lucrează, programul a fost tot timpul încărcat și astfel am venit în țară fără el. Îmi este dor de el, nu am stat despărțiți atâtea zile. La Reșița, mă bucur de aceste zile acasă, sunt toată ziua cu familia, nu am prea mers pe nicăieri. Și de când am venit, să știți că mănânc întruna (râde – n.r.)! Sunt însărcinată în luna a doua, sper să duc sarcina până la capăt, să sperăm că va fi tot luptător sau luptătoare”, a spus Roxana Năstrușnicu. Campioana noastră a vorbit și despre visul său care nu s-a împlinit: „Mi-am dorit să particip în 2018 la Campionatele Asiatice, dar din păcate am ajuns la concluzia că mă lupt cu morile de vânt. Pentru că Federația de acolo nu prea știe ce înseamnă lupte, nu ne dă posibilitatea să avem competiții internaționale, nu există pregătiri centralizate. Și atunci am ales această variantă, să fac un copil, e cea mai bună variantă în momentul de față.”

rox-nastrusnicu

De fiecare dată când revine la Reșița, Roxana Năstrușnicu trece și pe la sala unde a învățat lupte. Se reîntâlnește aici cu fostul antrenor, Adrian Dacica, cu foști colegi și colege, unii dintre ei ajungând acum antrenori. Prietenia cu Diana Franț și cu soțul său, Andrei, este elocventă. „Revin cu mare plăcere la sala de lupte pentru că prietenii mei sunt aici. Aici e sala unde am copilărit și am învățat lupte. Toate amintirile mele sunt aici. Îi mulțumesc maestrului Adrian Dacica, amntrenorul care m-a învățat tot ce știu din lupte, tot timpul mă primește cu brațele deschise”, a mai spus Roxana.

„Mă bucur că în această perioadă în orașul nostru a revenit cu drag una dintre cele mai talentate fete ale noastre, multiplă campioană de juniori, seniori, medaliată cu argint la Campionatele Europene. Este vorba despre Roxana Năstrușnicu, care a ales să se căsătorească în Indonezia, locuiește acolo, performează acolo, a devenit campioana Indoneziei, se ocupă de pregătirea copiilor, și mă bucur că este acasă și nu a uitat de unde a plecat”, a declarat antrenorul Adrian Dacica.

Roxana Năstrușnicu se va întoarce peste câteva zile în Indonezia, unde spune că: „Am o viață fericită, plină de oameni minunați!”