Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Excelenţa Sa Hans Klemm, ambasadorul SUA în România, a discutat cu oficialii judeţului şi ai urbei, în secret, pornind de la frumuseţea naturii, şi ajungând la ruinele Arsenaluli.Palatul administraţiei judeţului a găzduit, în dimineaţa de luni, o întâlnire cu caracter secret, potrivit protocolului, la care au participat ambasadorul Hans Klemm, preşedintele CJ Silviu Hurduzeu, prefectul Matei Lupu şi primarul Reşiţei, Ioan Popa.

Hans Klemm a precizat că vizita sa este una foarte importantă, în contextul în care ţara noastră este cel de-al patrulea mare contributor de trupe în cadrul misiunii din Afganistan, contribuţia noastră fiind chiar mai mare decât cea pe care Anglia o acordă în prezent, „ceea ce Statele Unite apreciază foarte, foarte mult. Iar soldaţii noştri luptă umăr la umăr în Afganistan, încercând să aducă ţării securitate şi stabilitate“. Cât despre discuţiile cu uşile închise, Excelenţa Sa a precizat: „Am discutat despre cum putem întări legătura dintre SUA şi vestul României, în privinţa activităţii economice, a posibilei colaborări în domeniul apărării, dar şi prin turism şi cultură. Cred că există mult potenţial! Prima afirmaţie a preşedintelui (CJ – n.r.) a fost: «Aceasta este cea mai frumoasă parte a României, suntem foarte bucuroşi că sunteţi aici s-o vedeţi». Şi aşa sunt şi eu, vă mulţumesc!“, a încheiat oficialul american.

Silviu Hurduzeu, preşedintele CJ, ne-a mărturisit că a evocat în faţa Excelenţei Sale o pagină de istorie despre relaţiile româno-americane şi despre rolul pe care SUA le-au avut în determinarea noastră naţională, însă discuţiile au trecut şi în sfera pragmaticului: „Am discutat despre potenţialul judeţului Caraş-Severin, am făcut un apel Excelenţei Sale, împreună cu primarul Reşiţei, de a organiza la Reşiţa o întâlnire între Camera de Comerţ din Caraş-Severin şi Camera de Comerţ Româno-Americană, şi în virtutea primirii de către primul ministru al României a unor investitori americani luna trecută. Am evocat atât potenţialul investiţional în Caraş-Severin – făcând o scurtă trecere în revistă a ceea ce a însemnat judeţul înainte de 1989, cu industria constructoare de maşini, siderurgică, minerit –, cât şi potenţialul turistic al Caraş-Severinului, vorbind despre locurile frumoase din judeţul nostru şi despre staţiunea Băile Herculane. Am discutat despre societatea Arsenal, despre posibilitatea semnării unor contracte, în vederea producerii de echipamente militare la societatea Arsenal din Reşiţa. Am mai discutat despre învăţământul din Caraş-Severin, făcând o comparaţie cu judeţele cu puternice centre universitare, judeţe şi oraşe care au reuşit să atragă mai mulţi investitori americani decât a reuşit să atragă judeţul nostru de-a lungul timpului. De asemenea, am discutat despre infrastructura judeţului Caraş-Severin. Excelenţa Sa spunea că, în judeţele prin care a mai fost, ceea ce i se spune că sunt neajunsuri sunt lipsa infrastructurii şi lipsa personalului calificat, evident aceste probleme fiind şi la nivelul judeţului Caraş-Severin“, a precizat preşedintele CJ.

Ce-i drept, prin vechiul Combinat Siderurgic, Reşiţa a cunoscut şi o altă faţă a investitorilor americani. Acum rămâne de văzut dacă, prin Arsenal, americanii vor face sau vor da noi tunuri la Reşiţa, sau vor rămâne o pagină de istorie.