Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Deşi sancţiunea pe care o încasează un angajator pentru fiecare persoană pentru care nu are întocmit un contract de muncă este de 10.000 de lei, mulţi continuă să sfideze legea.

Ca şi în lunile precedente, activitatea inspectorilor de muncă a fost vastă în august. S-au efectuat 145 de controale, din care 86 în domeniul relaţiilor de muncă şi 59 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Cuantumul amenzilor s-a ridicat la 117.000 de lei, iar cele mai multe dintre ele au vizat domeniul relaţiilor de muncă. Potrivit declaraţiilor purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă al Judeţului Caraş-Severin, Mihaela Aga, inspectorii aflaţi în control au identificat şapte persoane care lucrau fără forme legale la patru angajatori. Pentru fiecare persoană depistată fără contract de muncă, angajatorului i s-a aplicat o amendă în valoare de 10.000 de lei.

În ceea ce priveşte sancţiunile din domeniul relaţiilor de muncă, în sumă de 79.000 de lei, au fost aplicate în principal pentru neacordarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată şi a repausului săptămânal, dar şi pentru neîntocmirea în formă scrisă a contractului individual de muncă şi/sau netransmiterea sa în termenul legal în aplicaţia electronică Revisal“.

Ceva mai mici, de 38.000 de lei, au fost amenzile din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Acestea au fost aplicate pentru neasigurarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă pentru lucrul la înălţime, neacordarea echipamentului individual de protecţie, întreţinerea necorespunzătoare a echipamentelor de muncă, neautorizarea instalaţiilor de ridicat, neasigurarea supravegherii stării de sănătate a lucrătorilor şi neautorizarea exercitării meseriilor prevăzute de legislaţia specifică.

Luna trecută, angajatorii au comunicat către ITM Caraş-Severin nouă evenimente soldate cu opt cazuri de incapacitate temporară de muncă şi un deces. După finalizarea cercetărilor, inspectorii de muncă vor stabili dacă a fost sau nu vorba despre accidente de muncă.