Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Zece cărăşeni au fost depistaţi muncind la negru, o arată un raport al ITM.

În luna noiembrie, Inspectoratul Teritorial de Muncă al Judeţului Caraş-Severin a efectuat un număr de 261 de controale, din care 161 în domeniul relaţiilor de muncă şi 100 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, aplicând amenzi contravenţionale în valoare de 113.500 lei. Au fost identificate, cu acest prilej, 16 persoane care munceau la negru la şase angajatori, cinci dintre acestea fiind sancţionaţi cu amendă în sumă de 60.000 de lei. ITM Caraş-Severin a înaintat organelor competente şi un denunţ penal pentru un angajator ce folosea la muncă, fără forme legale, zece persoane.

Inspectorii care au efectuat controale pe linia relaţiilor de muncă au aplicat amenzi în valoare de 84.500 de lei pentru neîntocmirea în formă scrisă a contractului individual de muncă, neincluderea în cuprinsul contractului individual de muncă a criteriilor de evaluare, neaducerea la cunoştinţa salariaţilor a prevederilor din regulamentul intern, neîntocmire dosare personale, nerespectarea modelului cadru a contractului individual de muncă, nedesemnarea persoanei responsabilă cu completarea registrului de evidenţă a salariaţilor, etc.

În schimb, sancţiunile din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în valoare de 29.000 de lei, au fost aplicate pentru deficienţe referitoare la asigurarea măsurilor de protecţie pentru lucrul la înălţime, organizarea şi funcţionarea comitetului pentru securitate şi sănătate în muncă, instruirea angajaţilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, organizarea activităţii de prevenire şi protecţie etc.