Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Sancţiunile pecuniare au fost aplicate direct persoanelor care n-au respectat procedurile specifice de curățenie, aşa cum se arată într-un raport al Direcţiei de Sănătate Publică din Caraş – Severin.

Este doar un început, menit să-i responsabilizeze pe cei care asigură asistenţa medicală în unităţile sanitare cu paturi, deşi nu e deloc normal să fie necesar un ordin de ministru pentru ca cei vizaţi să conştientizeze că lucrează direct cu omul, nu cu păpuşi din material plastic. În urma controalelor efectuate de Direcţia de Sănătate Publică Caraş-Severin în cele cinci unităţi sanitare cu paturi din judeţ, respectiv din Reşiţa, Caransebeş, Oraviţa, Moldova Nouă şi Oţelu Roşu, mai mulţi angajaţi care asigurau asistenţa medicală au fost depistaţi pozitiv la probele de verificare a infecţiilor. Controalele s-au făcut în baza adresei Ministerului Sănătății nr. 857/08.01.2019, pe fondul scandalului mediatic privind decesele survenite la Maternitatea Giuleşti din Bucureşti din cauza infecţiilor nosocomiale. Tematica acestor controale a vizat verificarea respectării condițiilor igienico-sanitare în secțiile de Neonatologie și Obstetrică-Ginecologie din spitalele de stat și private.

Potrivit raportului întocmit Direcţia de Sănătate Publică Caraş-Severin, în două din cele cinci spitale verificate nu s-au respectat normele şi procedurile de curăţenie. Astfel, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa s-au constatat următoarele nereguli: „Nu s-au efectuat probele de recontrol după intensificarea operațiunilor de curățenie și dezinfecție care au fost instituite în urma rezultatelor depistate pozitiv la probele de autocontrol a Serviciului de Supraveghere Prevenire și Limitare a Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale“, se arată în raport. De asemenea, personalul auxiliar sanitar nu a respectat aplicarea tehnicilor şi procedurilor de curăţenie, dezinfecţie şi dezinfecţie terminală în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Cât priveşte Spitalul Orăşenesc Oraviţa, aici nu s-a respectat planul anual propriu de prevenire și control a infecțiilor asociate asistenței medicale şi n-au fost efectuate recontroalele la testele de sanitație, al căror rezultat a fost neconfom. „S-au aplicat trei sancțiuni contravenționale în cuantum de 3.000 lei, se mai consemnează în raportul DSP. Sancțiunile au fost aplicate direct persoanelor care nu și-au îndeplinit îndeplinirile specifice“.

Deşi am stat liniştiţi când managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă, Waldemar Murgu, a dat asigurări aproape de finele lui 2018 că la maternitatea din Reşiţa nu există infecţii nosocomiale şi că a întocmit un plan bine pus la punct pentru minimizarea lor prin reorganizarea controalelor privind curăţenia, se pare că lucrurile nu stau chiar aşa. Fie programul a fost pe termen scurt, fie atenţia conducerii a fost orientată spre alte sectoare de activitate, când această strategie ar trebui să fie permanentă. Asta, chiar şi în condiţiile în care este recunoscut faptul că în toate spitalele din lume, da, există infecţii, fiindcă nu sunt spaţii de asistenţă medicală sterilizate sută la sută, însă riscul acestor infecţii este foarte mic, nu ca la noi.

DSP CS a formulat mai multe măsuri şi recomandări specifice pentru unităţile spitaliceşti din judeţ, impunând reinstruirea personalului medico-sanitar cu accent pe igiena mâinilor. Recomandările au fost făcute şi pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusurile gripale, întrucât controalele au coincis cu sezonul de gripă.