Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Garda Forestieră Caraș-Severin a prezentat situaţia controalelor efectuate pe parcursul acestui an la societaţi comerciale ce prelucrează, depozitează şi comercializează lemn, dar şi rezultatele controalelor privind circulaţia materialului lemnos.

Acestea au fost efectuate în baza planului comun de acţiune cu Poliţia, Direcţia Silvică şi alte organe abilitate. „Comparativ cu anul 2014, datele evidenţiate pe număr de controale, volum confiscat, numărul si cuantumul amenzilor aplicate, putem concluziona că deşi numărul de controale a scăzut la nivelul judeţului cu 14% faţă de 2014, volumul materialului lemnos confiscat a crescut cu 148 de metri cubi. Acest fapt se explică prin eficienţa acţiunilor comune întreprinse cu organele de poliţie mai ales pe categorii de controale. Mişcările de gestiune în sistemul informațional denumit SUMAL nu sunt corespunzător evidenţiate şi raportate lunar în majoritatea cazurilor unde s-au efectuat controale de acest gen“, a explicat Romel Buzescu, şeful Gărzii judeţene.

Principalele nereguli pentru care au fost aplicate sancţiuni sunt: depozitarea de materiale lemnoase fără documente de provenienţă; transportul de materiale lemnoase cu avize de însoţire necompletate corespunzător; neasigurarea pazei pădurii de către proprietari persoane fizice și juridice prin structuri silvice autorizate; tăieri de arbori nemarcaţi şi nedestinaţi procesului de exploatare forestieră, etc. Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2014, la nivel de judeţ, per total controale se constată o scădere a fenomenelor contravenţionale respectiv cu un procent de 40%, iar valoarea amenzilor a crescut de la 306.500 lei la 536.450 lei, ceea ce reprezintă o creştere cu 75%.

„Analizând evoluţia contravenţiilor în perioada 2007-2015, în 2015 a crescut numărul acestora cu 60% faţă de anul 2014, iar ca valoare, în 2015, la 293 de contravenţii aplicate au o valoare de 1.061.306 lei, revenind o medie de 6.317 lei amenzi aplicate de un angajat într-o lună. La controalele efectuate împreună cu Poliţia şi personalul silvic, la circulaţia materialului lemnos şi la agenţi economici au fost aplicate 180 sancţiuni contravenţionale cu o valoare de 734.800 lei“, a adăugat Romel Buzescu.