Caraş-Severin, Romania

MĂURENI – Unii cărăşeni cred că europarlamentarii ne-ar putea îndruma paşii spre un destin european mai independent şi că în cadrul Uniunii nu vor mai decide alţii pentru noi, doar pentru că, tehnologic vorbind, sunt mai avansaţi.

Măureniul, comuna cărăşeană cea mai apropiată de graniţa cu Timişul, a dezmorţit votul devreme. În secţia amenajată în Căminul Cultural, în prima oră de la deschiderea acesteia, votaseră deja zece cărăşeni, pentru ca apoi, în doar câteva minute, să-i urmeze alţi cinci, dintr-un total de 1.502 cetăţeni înscrişi pe liste. De fapt, la ora 14.00, contorul prezenţei aproape atingea 20 de procente. Iar prezenţa ridicată ar putea avea explicaţia şi în faptul că secţia de vot era în inima comunităţii, la umbra unor lăcaşuri de cult şi lângă o zonă comercială.

Aici am putut remarca faptul că oamenii ştiau foarte clar ce votează, pentru ce, au cerut buletinele, au votat şi au pus buletinele în ce urne trebuie. Ne-a atras atenţia o doamnă care, după ce a intrat în cabină, a tot rămas acolo, în vreme ce ceilalţi alegători tot intrau şi ieşeau din celelalte cabine. Întâmplător, am întâlnit-o pe femeie şi în afara secţiei, astfel că am putut afla de ce a avut nevoie de mai mult răgaz pentru a pune ştampila. Povestea unei cunoştinţe despre cât de alambicate sunt întrebările de la Referendum: „Am votat şi pentru Europarlamentare, şi pentru Referendum. Am votat cu speranţa că vom fi mai independenţi decât până acum, că nu vom mai depinde de alţii, de alte state, care decid şi pentru noi. Pentru că nu suntem cu nimic mai prejos decât ceilalţi! Poate Germania este mai avansată decât noi, ca tehnologie, dar uman vorbind, nu suntem cu nimic mai prejos decât ei. Suntem poate deasupra. Ar trebui să avem şi noi un statut la fel ca Germania. Am rămas mai mult în cabina de vot pentru că mi s-au părut foarte alambicat formulate întrebările, gândite parcă pentru a da alt răspuns decât cel pe care-l vrei. Dar nu m-am lăsat păcălită“.

Cărăşeanca n-a fost singura care a avut bătăi de cap din cauza întrebărilor Referendumului. În mai multe colţuri ale judeţului, am întâlnit cărăşeni care spuneau fie că n-au luat şi buletine pentru Referendum, pentru că preşedintele României nu le-a explicat suficient ce doreşte de fapt, fie n-au ştiut în care dintre urne să introducă buletinele. În acest din urmă caz, întotdeauna am văzut disponibilitatea celor din comisii pentru a-i îndruma pe alegători să introducă buletinele în urnele corecte.