Reactualizat la:

„Am ştiut să trecem cu bine prin toate“

„Am ştiut să trecem cu bine prin toate“
REŞIŢA – Liderul PSD Caraş-Severin ne-a spus câte ceva despre intenţiile de viitor ale acestei formaţiuni politice. Se anunţă o toamnă agitată. Noi disponibilizări, noi taxe şi impozite, noi măsuri de austeritate, noi mişcări de protest în stradă. O opinie despre cum vede PSD toate acestea ne-a împărtăşit deputatul Ion Mocioalcă.

Rectifica

Se anunţă o toamnă agitată. Noi disponibilizări, noi taxe şi impozite, noi măsuri de austeritate, noi mişcări de protest în stradă. Care este poziţia PSD faţă de toate acestea?

I.M.: Într-adevăr, de foarte multă vreme în România nu a mai existat o asemenea tensiune socială. Practic, nu există nici o categorie socială neafectată de măsurile luate de actualul guvern. Asistăm, practic, la o guvernare împotriva oamenilor, nu pentru ei. Este absolut clar pentru toată lumea că această stare de fapt trebuie să înceteze, dar nu poate înceta decât prin schimbarea actualului guvern şi a majorităţii parlamentare care îl susţine. Iar aceasta nu este doar o dorinţă a PSD, aceasta se vede în sondajele de opinie. Cifrele acestora ne arată clar dezaprobarea populaţiei faţă de aceste măsuri şi îndreptarea încrederii acesteia către partidele care acum se află în opoziţie, în special către PSD, care este pe primul loc.
Mulţi comentatori politici ne reproşează faptul că, în această perioadă dificilă, câştigăm procente fără a face nimic. Mi se pare o abordare greşită. Oamenii îşi îndreaptă încrederea preponderent către noi pentru că noi suntem singurii care am dovedit că putem guverna coerent în perioade dificile, fără a sacrifica pe nimeni şi producând creştere economică. Ne recomandă pentru această poziţie ceea ce am făcut când am fost în situaţii similare. Văzând ce se întâmplă de la zi la zi, mi se pare perfect explicabilă admiraţia lui Traian Băsescu pentru mandatul de prim ministru al lui Adrian Năstase. Ceea ce îl pune, însă, pe Traian Băsescu în imposibilitatea de a avea vreodată un prim ministru comparabil este faptul că Adrian Năstase a avut o viziune proprie privind dezvoltarea României, iar preşedintele Iliescu l-a susţinut pentru a o pune în aplicare. Acum ne aflăm într-o situaţie în care niciuna dintre aceste premise nu este îndeplinită.
Referitor la ceea ce va face PSD pentru a pune capăt acestei situaţii, după cum ne-am mai exprimat, soluţia este depunerea unei moţiuni de cenzură pentru a înlătura actualul guvern şi declanşarea alegerilor anticipate în cel mai scurt timp, pentru a avea o majoritate care să coincidă cu punctul de vedere al populaţiei din acest moment.

Care sunt aşteptările PSD faţă de moţiunea de cenzură pe care aţi anunţat-o pentru această toamnă?

I.M.: După cum v-am mai spus, scopul principal al acestei moţiuni de cenzură este demiterea actualului guvern. În această formulă guvernamentală în mod clar nu se poate continua pentru că impactul asupra populaţiei este devastator.
Sunt convins că, până la depunerea acesteia, vom reuşi să strângem majoritatea necesară pentru ca moţiunea să îşi atingă scopul. Trebuie să vă spun că sunt foarte mulţi parlamentari din actuala majoritate guvernamentală, cu toţii aleşi uninominal, care au probleme foarte grave în propriile colegii pentru că nu pot da explicaţii acceptabile privind măsurile aberante ale propriului guvern. Singurul impediment în alcătuirea acestei noi majorităţi într-un timp cât mai scurt constă în privilegiile pe care actuala putere le poate încă împărţi. Atât propriilor parlamentari, cât şi celorlalţi mai slabi de înger. Din păcate, aceste situaţii există, dar nu vor fi un impediment în realizarea unei majorităţi care să ducă la succesul moţiunii de cenzură. Deci actualul guvern va fi doar istorie.

PNL şi-a anunţat guvernul din umbră. Care este punctul dvs. de vedere faţă de acest gest politic?

I.M: Da, aceasta este o practică britanică care acolo are un sens pentru că în Marea Britanie sistemul politic este format, practic, din două partide – conservatorii şi laburiştii – iar în momentul în care unii pierd alegerile, ceilalţi alcătuiesc guvernul. Lista membrilor cabinetului din umbră este cea cu care aceste partide se prezintă în campania electorală. Dar, până şi acolo, în urma ultimelor alegeri, ne aflăm în faţa unui cabinet de coaliţie – conservatorii cu liberalii – deci, cabinetul din umbră cu care conservatorii s-au prezentat în alegeri nu este acelaşi cu cel care funcţionează în acest moment.
Din acest motiv, iniţiativa PNL este cu atât mai inadecvată cu cât probabilitatea ca PNL să alcătuiască singur guvernul este, în mod real, nulă. Practic, în România, cel mai probabil este guvernul de coaliţie, adică guvernul în care portofoliile se împart între mai multe partide care constituie majoritatea parlamentară. Singurul partid din România care are şanse reale să alcătuiască singur guvernul este PSD.

Această campanie pentru alegerile organizaţiei judeţene a PSD a fost una dintre cele mai furtunoase. Care este din punctul dvs. de vedere explicaţia?

I.M.: Aceste alegeri pentru conducerea organizaţiei judeţene a PSD urmează, practic, să stabilească echipa care îşi va asuma răspunderea privind câştigarea viitoarelor alegeri parlamentare, anticipate sau la termen, şi a celor locale de către PSD. Este mai multă agitaţie decât de obicei pentru că PSD este pe val, din punct de vedere electoral, şi mult mai multor persoane li se pare posibilă câştigarea alegerilor în acest context, spre deosebire de ceea ce se întâmpla în 2007, în 2008 sau în 2009. Atunci, mulţi dintre aceştia îşi căutau soluţii personale şi îşi doreau mai puţin să îşi asume ceea ce se întâmpla la nivelul întregului judeţ. Nu a fost cea mai uşoară perioadă pentru PSD în general, şi nici pentru organizaţia Caraş-Severin, în particular. Atunci eram mai puţini decât suntem acum, şi totuşi am reuşit să obţinem scoruri onorabile. Pe de altă parte, ca de obicei, celelalte partide, prin diverse manevre, încearcă să influenţeze ceea ce se va întâmpla la aceste alegeri judeţene ale PSD. Eu pot să le transmit celor care încearcă aşa ceva că ar fi bine ca adevărata capacitate politică să şi-o dovedească acum, fiind la guvernare, în funcţiile pe care le deţin. Cât despre colegii mei din PSD, indiferent de cine ar fi abordaţi, sunt convins că îşi păstrează luciditatea şi că nu vor face nimic care să prejudicieze şansa pe care o avem cu toţii.

Cu ce realizări veniţi în faţa Organizaţiei Judeţene a PSD?

I.M.: În primul rând, judeţul Caraş-Severin a devenit un judeţ care contează la Bucureşti. Nu mai este privit ca un judeţ mic, de la marginea ţării, uitat acolo pentru că, în economia voturilor pe care un asemenea judeţ le poate aduce pentru un partid, este nesemnificativ. Sunt convins că cel mai bine cunosc această situaţie liderii judeţeni ai celorlalte două partide importante, dar şi cei care au fost liderii organizaţiei judeţene înaintea mea.
În al doilea rând, pentru prima oară, un lider al organizaţiei judeţene a PSD conduce un departament al partidului. Sunt liderul departamentului Protecţia mediului, silvicultură şi gospodărirea apelor, iar acest fapt este foarte important pentru poziţionarea judeţului nostru în cadrul celui mai mare partid din România.
Şi nu în ultimul rând, pe întreaga perioadă a mandatului meu, organizaţia judeţeană a obţinut, la toate alegerile care au avut loc, scoruri care de fiecare dată ne-au situat pe primul loc între judeţele din Banat. Sigur, în acest moment suntem spaima PDL-ului în judeţ. Ar mai fi şi altele de spus, dar nu cred că spaţiul ne permite.

Aţi fost liderul PSD CS şi în Parlamentul României?

I.M.: Da, am fost liderul parlamentarilor PSD din Caraş-Severin, şi dovada cea mai clară în acest sens sunt amendamentele depuse la Legea bugetului de stat în ultimii ani, prin care am reuşit ca şi primăriilor conduse de primari PSD din Caraş-Severin să le fie alocate fonduri de la bugetul stat, precum şi Episcopiei Caransebeşului. La acestea se adaugă şi alte amendamente care au impact asupra oamenilor din judeţul nostru. Este foarte adevărat că în toate aceste demersuri m-a ajutat experienţa parlamentară, ceea ce este foarte important pentru un judeţ ca al nostru, şi discuţiile pe care le-am purtat cu colegii de Parlament şi care m-au susţinut în acest sens. Pentru că nu poţi fi liderul PSD Caraş-Severin în Parlamentul României dacă nu ai cea mai consistentă experienţă parlamentară şi cea mai bună relaţionare cu ceilalţi membri ai Parlamentului.

Spuneaţi că vă face plăcere să aveţi contracandidaţi la şefia organizaţiei. De ce?

I.M.: A avea contracandidat la o funcţie înseamnă că acea funcţie este interesantă, că proiectele care se derulează de pe acea funcţie sunt interesante. Pentru organizaţia noastră acest fapt este foarte important şi, din acest motiv, îmi face plăcere să am contracandidaţi. Mă bucur de faptul că există o asemenea schimbare a stării de spirit. Este foarte importantă pentru obţinerea unei victorii. Eu pot să spun acest lucru pentru că am mai trăit această stare, dar ştiu şi cum este să fii liderul unei organizaţii judeţene din care lipseşte entuziasmul. Important este că am reuşit să trecem cu bine prin toate.

Care credeţi că va fi rezultatul alegerilor la Conferinţa Judeţeană a PSD?

I.M.: Eu cred că la aceste alegeri va câştiga o echipă care va reuşi să câştige alegerile viitoare pentru PSD. Fără compromisuri, fără înţelegeri ascunse cu celelalte partide şi fără a folosi funcţia pentru reglări de conturi personale. Pot să vă promit că vom fi în continuare o singură echipă, pentru că obiectivele comune sunt mult mai importante decât ceea ce, eventual, ne poate despărţi. Am trecut împreună prin multe alte momente mult mai dificile. Suntem singurul partid din România care a dovedit că poate guverna coerent, un mandat întreg, şi, din acest motiv, oamenii au încredere în noi şi ne vor susţine la următoarele alegeri. Avem o mare responsabilitate. Din acest motiv, trebuie să transmit tuturor colegilor mei că este vremea să fim uniţi, aşa cum am fost şi altădată, pentru a reuşi, aşa cum am reuşit şi altădată.

Dacă veţi fi reales, ce procentaj în opţiunile alegătorilor va avea PSD Caraş-Severin?

I.M.: Dacă voi fi reales în funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene, pot să vă spun cu certitudine că PSD va câştiga alegerile în Caraş-Severin, adică va fi în mod indubitabil pe locul întâi, atât la alegerile locale, cât şi la cele parlamentare. Procentul exact nu pot să vi-l spun pentru că depinde pe de o parte de felul în care reuşim să ne organizăm la nivelul fiecărei localităţi din judeţ, iar pe de altă parte de măsurile pe care actualul guvern le ia zi de zi şi care au un impact devastator şi asupra fiecărei persoane din Caraş-Severin. Relativ la acestea din urmă este importantă reacţia pe care o are PSD în ansamblul său, prin conducerea centrală, dar şi prin fiecare membru, din fiecare localitate. Oricum, vom câştiga alegerile.Mai multe stiri din categoria CAON Stirile judetului Caras-Severin
Reşiţa are primele platforme subterane
REŞIŢA - Colectarea deşeurilor la Reşiţa se face deja, pentru o parte din municipiu, la un alt nivel. Asta pentru [...] mai multe »
Amenzi de 8.000 de lei în patru ore
CARAŞ-SEVERIN - Acţiunea pentru gări „curate“, derulată miercuri de oamenii legii, în 13 gări cărăşene, s-a [...] mai multe »
Atenţie sporită la metoda „lover boy“ în rândul elevilor!
REȘIȚA - În cadrul campaniei naţionale de informare privind siguranţa în şcoli „10 pentru siguranţă“, mai [...] mai multe »
După ani și ani, Aerogara din Caransebeș se modernizează
CARANSEBEȘ - Gabriel Olariu, omul de afaceri care a devenit acționar majoritar la Aeroportul Caransebeș SA, continuă [...] mai multe »
Ce au în comun frigiderele cu dezinsecția?
CARANSEBEȘ - Vă spunem noi: banii! Subiectul a fost dezbătut aprins de consilierii locali caransebeșeni, cu [...] mai multe »
Doi urmăriţi naţional, prinşi în Caraş-Severin
CARAŞ-SEVERIN - Poliţiştii cărăşeni au reuşit să prindă, în judeţul nostru, doi bărbaţi pe numele cărora [...] mai multe »
Cuc distruge istoria feroviară a Banatului de Munte
CARAȘ-SEVERIN - Asta susține Marcel Vela, care i-a adresat mai multe întrebări ministrului Transporturilor de la [...] mai multe »
În căutarea morilor de apă prin satele cărăşene
PĂLTINIȘ - Asociaţia Acasă în Banat a demarat proiectul „Ţara Morilor de Apă“, cofinanţat de Consiliul [...] mai multe »
A fost nevoie, în primul rând, de muncă
CARAŞ-SEVERIN - Cei doi absolvenţi de gimnaziu şi cei doi liceeni din Caraş-Severin care au obținut medii de 10 la [...] mai multe »
Mai multe din categorie »

AutentificareTi-ai uitat parola?
Inregistrare user nou

Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CAON.ro

Autentificati-va pe CAON.ro:
Ti-ai uitat parola?

Comentati pe CAON.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Inregistrare user nou