Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Manifestările dedicate aniversării a 25 de ani de la Revoluţie vor fi deschise cu lecţii de istorie.

Aniversarea a 25 de ani de la victoria Revoluţiei române va fi marcată, la Reşiţa, printr-un program ce debutează cu două zile de prelegeri, în cadrul orelor de istorie. Acestea vor fi ţinute marţi şi miercuri, 16 şi 17 decembrie, între orele 8.00 şi 10.00, de către lectori din partea revoluţionarilor, pe tema „Revoluţia din Decembrie 1989 din Reşiţa şi din România“, la Colegiul Economic al Banatului Montan, la Colegiul Naţional „Traian Lalescu“, la Colegiul Tehnic Cărăşan, la Colegiul Tehnic, la Liceul de Artă „Sabin Păuţa“, la Liceul Teologic Baptist, la Liceul Teoretic „Diaconovici-Tietz“, la Liceul Teoretic „Mircea Eliade“ şi la Liceul Teoretic Traian Vuia.

Sâmbătă, 20 decembrie, pentru ora 14.30, au fost programate vernisajul unei expoziţii de pictură (aproximativ 25 de lucrări) şi lansarea primului volum din cartea „Reşiţa km 100 al Revoluţiei Române“, ce se vor derula sub cupola Casei de Cununii a Municipiului Reşiţa, programul continuând, de la ora 18.00, cu un concert al Filarmonicii „Banatul“ Timişoara, pe scena Cinematografului „Dacia“.

Pentru ziua de duminică, 21 decembrie, programul cuprinde, de la ora 11.00, Adunare Populară pentru Aniversarea a 25 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989, în Centrul Civic, eveniment ce va fi urmat de luări de cuvânt, depuneri de coroane, o paradă militară cu participarea fanfarei şi a veteranilor. Seara se va încheia cu un dineu în cinstea luptătorilor remarcaţi, răniţilor şi a urmaşilor eroilor martiri, la care au fost invitate oficialităţi judeţene, şi în cadrul căruia vor fi decernate diplome şi medalii. Municipiul va acorda medalia „Ordinul Victoria Revoluţiei“, iar evenimentul va cuprinde şi proiecţia unui film documentar.

Luni, 22 decembrie, programul începe la ora 9.00, cu o slujbă de pomenire a eroilor martiri şi aprindere de candele în Centrul Civic, după care, de la 10.00, vor fi depuse coroane la fosta unitate militară de pe Dealul Lupacului.