Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Spune primarul Ioan Popa, după ce a făcut o analiză a efectelor pe care le are asupra bugetului local modificarea impozitului pe venit.

Deşi Guvernul Tudose e de domeniul istoriei, efectele măsurilor lui bântuie şi acum administraţiile locale, ciuntindu-le bugetele. „Noi pe 2018 – nu doar Primăria Reşiţa, toate unităţile administrativ-teritoriale din România – am fost faultaţi rău de tot de Guvern, se plângea primarul Ioan Popa, într-o întâlnire recentă cu micii întreprinzători ai urbei. A coborât impozitul pe venit de la 16 la 10%! Şi vreau să vă spun că banii cu care se hrăneşte o comunitate nu vin preponderent din impozitul pe clădiri, terenuri sau maşini. Ei vin preponderent din impozitele pe salarii. 41% din impozitul tuturor salariaţilor dintr-un oraş veneau la bugetul local. Coborând de la 16 la 10%, practic ei au luat o treime din banii ăştia, o treime din această sursă financiară! Ne-au compensat de la 41 la 43%, dar este insignifiant faţă de cât pierdem. Şi ne-au mai dat câteva măsuri compensatorii, dar doar aşa, ca să ne arunce nişte seminţe. Şi atunci noi am încercat să compensăm prin diverse majorări, ca să anulăm acestă gaură. Vă spun, în cazul Reşiţei, vorbim de 3,5 milioane de euro pe an. Vreau să ştiţi şi ce se întâmplă cu oraşul ăsta. Bugetul nostru anual este, în medie ponderată, de 30 de milioane de euro, din care zece milioane erau practic banii care veneau pentru profesori, pentru învăţământ. De anul acesta, aceste zece milioane nu mai vin prin noi, se duc direct prin inspectorate“.

Cu câţi bani mai rămâne Reşiţa? „Bugetul nostru a rămas de 20 de milioane de euro, a precizat primarul. Ăsta e! chiar dacă pare ciudat, bizar, eu am gestionat bugete de astea la compania mea privată! Dacă luaţi în calcul salarizarea personalului din Primărie şi tot ceea ce ai de făcut într-un oraş, drumuri, deszăpeziri, iluminat public şi absolut toate celelalte activităţi, acţiuni sportive, culturale, tot ceea ce face un oraş ca să fie viu, trebuie să se încadreze în aceste 20 de milioane de euro. Vă spun că e nimic! Eu am găsit Primăria cu 32, 36% din buget mâncat de salarii. Am dat vreo 140 şi ceva de oameni afară sau am închis posturi vacante. Eram 980, eram mai mulţi decât combinatul. Acuma suntem undeva pe la vreo 740. Ne-a venit noua organigramă dată de Bucureşti şi o introducem probabil în februarie în şedinţă de consiliu. Şi mai coborâm cu vreo 60-70 de persoane, numeric, şi redistribuim de la social, de la asistenţă socială, i-am mutat spre proiecte europene, spre tehnic, spre investiţii, ca să avem oameni aici, ingineri. Însă e greu de gestionat un buget care are o anvelopă care oricum nu te susţine“.

Organigrama avea în plan, printre altele, desfiinţarea Poliţiei Locale ca direcţie de sine stătătoare, cu tot felul de structuri birocratice, considerate a fi inutile, şi încorporarea ei în structura administraţiei locale.