Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Anul 2013 înseamnă pentru Caransebeş începerea materializării unor investiţii străine de anvergură.Zilele trecute, elveţienii de la Globernica au făcut ultimul pas în demararea investiţiei de aproape 40 de milioane de euro, devenind proprietarii celor 12,5 hectare pe care va fi construită fabrica de peleţi, teren pentru care vor plăti municipalităţii peste 250 de mii de euro.

„Va fi o investiţie care demarează încă din acest an şi care aduce beneficii prin impozitul pe teren, prin taxele de autorizare a investiţiei şi a construcţiei şi prin toate sumele defalcate din impozitul pe profit şi din TVA-ul pe care această firmă le va plăti la bugetul local şi cel de stat“, a precizat primarul Marcel Vela.

Tot în aceste zile, specialiştii primăriei din urbea gugulană, împreună cu partenerii italieni care construiesc un parc fotovoltaic la Caransebeş, au pus la punct ultimele detalii ale contractului. Bugetul local se va îmbogăţi cu un milion de euro în următorii ani, odată cu realizarea acestui proiect.

„Autoritatea locală va avea 15 la sută din profit, dar nu mai puţin de 50-60 de mii de euro anual în primii zece ani, iar în următorii cinci ani aceste cote nu pot coborî sub 100 de mii de euro. Cert e că din această investiţie la care primăria pune la dispoziţie doar terenul pe care se vor amplasa panourile fotovoltaice şi care rămâne în proprietatea municipiului, va câştiga un milion de euro“, a mai precizat edilul-şef.

Lidia Almăjanu