Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – De săptămâna trecută, la Reşiţa au reînceput faimoasele replici dintre deputatul Valentin Rusu şi primarul Mihai Stepanescu, la provocarea celui dintâi. De altfel, o veche tradiţie pe malurile Bârzavei, întreruptă numai de nevoile politice centrale, deşi nici măcar acestea nu au fost întotdeauna respectate la nivel cărăşean.

În ultimul deceniu, România a fost dominată de două grupări de partide politice, create nu atât împotriva unei formaţiuni rivale, cât împotriva unui individ. Mai întâi, au fost cei care s-au aliat pentru a-l împiedica pe Adrian Năstase să numere ouă la Cotroceni. Apoi, rivalul din 2004 al lui Năstase, Traian Băsescu, a reuşit şi el să unească două partide împotriva sa. Însă, la nivelul judeţului nostru, cele două grupări au funcţionat puţin mai diferit faţă de centru. Am putea spune chiar opus tendinţelor Bucureştiului. Alianţa D.A. a continuat în Caraş-Severin, neoficial, mult timp după ce, pe malurile Dâmboviţei, Băsescu şi Tăriceanu încercau să-şi sape reciproc groapa. În schimb, Uniunea Social-Liberală a şchiopătat de la bun început pe meleagurile Banatului de Munte.

Nici social-democraţii, nici liberalii nu au fost încântaţi de căsnicia forţată impusă de sus. Chiar şi această „coabitare“ (că uniune e prea mult spus) s-a dereglat complet anul trecut, odată cu infuzia democrat-liberală în PNL, devenind tot mai clar că USL Caraş-Severin funcţionează doar pentru că aşa trebuie. Conflictele dintre diverşii membri ai celor două partide chipurile aliate s-au purtat uneori pe faţă, mai mult pe la spate; s-au certat pe posturi şi pe bani, au mers cu jalba-n proţap pe la Bucureşti, iar vechile răfuieli nu au fost uitate, ci doar puse la păstrare.

Dacă anul trecut asistam la episodul de-a dreptul ironic al transformării peste noapte a lui Valentin Rusu din aprig contestatar al lui Mihai Stepanescu în loial coleg de uniune, reînceperea atacurilor deputatului cărăşean poate fi considerată o revenire la ceea ce înseamnă „normalitatea“ politicii cărăşene. Dincolo de astea, în condiţiile unei opoziţii subţiri cum e cea de azi, mi-ar fi teamă de o alianţă prea liniştită ce ar duce la un partid unic.

Aşa că cine desenează graniţele calme sau acide ale politicii cărăşene, de acolo din culise, desenează bine.

Nina Curiţa