Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Toţi cei 21 de consilieri din cadrul Consiliului Local Reşiţa, în frunte cu primarul Ioan Popa, s-au reunit pentru validare, după două tentative eşuate.

Lucrările de sub cupola palatului administrativ municipal au fost deschise de Dorel Ursu, directorul cancelariei prefectului, care i-a dat frâiele acţiunii preşedintelui de şedinţă, Vasile Paul, aleşii urbei hotărând ca acesta să conducă întrunirile forului şi în următoarele trei luni. Preşedintele a deschis lucrările cu o… pauză. Asta pentru constituirea grupurilor de consilieri, micul parlament reşiţean împărţindu-se oficial în două tabere, una formată din liberali şi verzi, avându-l pe Hadrian Popescu ca lider de grup, cealaltă din aleşii PMP-ului şi ai PSD-ului, având ca lider de grup pe Ioan Chisăliţă.

A urmat validarea mandatelor consilierilor aleşi, depunerea jurământului de către aceştia şi constituirea noului consiliu local. Dacă în cazul consilierilor social-democraţi şi verzi nu au intervenit modificări de la data acordării certificatelor constatatoare a alegerilor, PMP-iştii şi PNL-iştii şi-au schimbat priorităţile şi, evident, reprezentanţii de la nivel de municipiu.

Ioan Popa a renunţat!

Pentru că primarul Ioan Popa a renunţat la mandatul de consilier local, la fel cum a făcut-o şi Jaro Marşalic, în locul lor au urcat pe liste supleanţii Florea Dănuţ şi Lucia Peia. Ei vor avea alături pe liberalii Adrian Dacica, Alexandru Borza, Mădălina Chiosa, Emanuel Sinculeţ, Hadrian Popescu, Ion Borobar şi Viorel Lolea. Din grupul lor fac parte şi verzii Vasile Paul şi Ion Pîrvănescu.

Cei nouă PSD-işti din consiliul municipalIoan Crina, Ioan Chisăliţă, Gabriel Duruţ, Simona Voin, Valentin Lupşa, Mirel Sabo, Marian Feraru, Silvia Chivari şi Florin Ionescu – îl au alături pe PMP-istul Viorel Mutu. Mişcarea Populară avea un singur loc în consiliul local, care fusese iniţial atribuit lui Paul Purea, care a renunţat la mandat. Următorul pe listă ar fi fost Ion Vela, care însă nu mai face parte din formaţiunea politică, astfel că locul i-a fost atribuit ocupantului locului 3 de pe listă.

Primarul Ioan Popa a cerut retragerea de pe ordinea de zi a proiectului referitor la desemnarea celor doi viceprimari ai Reşiţei – lucru aprobat de consilieri – şi şi-a încheiat momentul depunerii jurământului cu semnul crucii: „Aşa să-mi ajute Dumnezeu!“.

„În sfârşit s-a întâmplat! Mă bucur că s-a întâmplat, chiar dacă a fost cu întârziere. Ne punem pe treabă“, a adăugat Ioan Popa, precizând că urma să participe la o şedinţă a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă de la nivelul urbei, pentru a evalua pagubele de după inundaţiile din 28 iunie, dată la care a fost pe teren, împreună cu o echipă a primăriei, de la ora 10.00, până la ora 23.00. „Din ceea ce am văzut eu pe teren, pagube mari, ca infrastructură, sunt pe drumul de la Ţerova, podul care face legătura cu Dealul Crucii, mai este un podeţ în interiorul satului Ţerova, spune edilul. Pagube mari pe infrastructură mai sunt în Muncitoresc, pe strada care coboară la Baia Comunală, acolo a fost măturată cam toată suprafaţa de asfalt, şi mai sunt zone afectate în Moroasa şi în Luncă. Bineînţeles, sunt pagube mari la Câlnic, în partea stângă a Bârzavei. Acolo, în afară de infrastructura publică, au fost afectate şi casele oamenilor. Le vom analiza pe fiecare şi vom vedea în ce măsură putem să solicităm sprijin de la Guvern“.

Primarul a precizat că urma şi o întâlnire cu cei de la AquaCaraş, pentru a stabili în sarcina cui cade canalizarea pluvială: „Din păcate, eu cred că aici sunt probleme de orgolii vechi, care s-au născut între Primărie şi Consiliul Judeţean, prin reprezentanţii lor, şi eu vreau să încheiem cu acest gen de lupte interne care produc mult rău municipiului Reşiţa. Vreau să am o întâlnire, probabil săptămâna viitoare, cu experţi pe Urbanism şi pe Drumuri, ca să vedem în ce măsură putem evita în viitor astfel de aluviuni sau efectele unora de genul celor de la ultimele ploi. Sunt zone în care, dacă vom putea capta apele pluviale, le putem dirija spre Bârzava şi nu vom mai avea astfel de situaţii“.