Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Potrivit directivelor europene în vigoare, reşiţenii îşi vor asigura cam greu masa tradiţională.

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a emis în teritoriu notificări potrivit cărora se insistă asupra respectării legislaţiei privind sacrificările de ovine în perioada Sărbătorilor Pascale.

„Tăierea mieilor se poate face doar în unităţi autorizate sanitar veterinar de tipul abatoarelor. În Caraş-Severin intră în această categorie abatoarele SC Şimon Prod Com SRL Berzovia, SC Empress Prod SRL Moldova Nouă, SC Stauber SRL Caransebeş şi SC Palaloga SRL Bocşa. Cetăţenii trebuie să cumpere produsele de acest tip doar în unităţile înregistrate, pentru a evita probleme de sănătate. Măsurile sunt necesare în contextul în care 19 judeţe din ţară au fost declarate libere de scrapie (boală care afectează ovinele) şi trebuie menţinut acest statut prin monitorizarea circulaţiei ovinelor destinate sarcificării. Caraş-Severinul va intra în acest grup din luna iunie a.c., la doi ani după ce a fost stions ultimul focar de boală în judeţ”, a precizat dr. Dorin Imbrea, directorul adjunct al DSVSA Caraş-Severin.

În ceea ce priveşte ouăle, comercializarea acestora va fi făcută în unităţi înregistrate sanitar veterinar, iar transportul va fi făcut doar cu maşini autorizate. „Este foarte important ca cetăţeniisă evite să achiziţioneze produse de origine animală din locuri improprii, la colţ de stradă, pentru că în condiţii de temperatură ridicată acestea sunt perisabile şi pot duce la contactarea unor boli. Referitor la sacrificarea mieilor, în cazul în care nus e va da derogare pentru efectuarea acestui proces în pieţele reşiţene, este tot o încălcare a legii transportul de la abatoarele autorizate şi vânzarea cărnii în puieţele reşiţene”, a mai adăugat dr. Imbrea. E momentul fie să vă rezervaţi mielul direct de la sursă, fie să-l tăiaţi de pe listă. Aşa vrea UE.

Flavius Rotariu