Caraş-Severin, Romania

TIROL – Este strigătul Ecaterinei Crsta din Tirol, o femeie care nu mai ştie la cine să apeleze pentru a îşi spune necazul.


Doamna Ecaterina ne-a vizitat la redacţie luni. Cu lacrimi în ochi ne-a povestit cum, de trei ani de zile, în această perioadă trece printr-un calvar. Mistreţii şi tot felul de sălbăticiuni o lasă fără recoltă. „Munca mea este zadarnică de trei ani de zile. Porcii mistreţi şi viezurii mă duc în situaţia în care nu mai duc bob de porumb acasă. Am fost duminică pe teren şi m-am luat cu mâinile de păr. Un hectar cu porumb, din cele două pe care le am, a fost culcat la pământ. Aşa ceva nu se mai poate şi nici nu ştiu cui să mă mai adresez. În această situaţie nu sunt doar eu, ci toţi cei care cultivăm acolo pământul“, ne-a spus doamna Ecaterina.

Femeia susţine că s-a adresat şi Primăriei Doclin, APIA şi Prefecturii. „Eu nu cer să vină primarul, prefectul sau altcineva să vâneze animalele. Eu cer ca cineva să le ţină sub control, cei responsabili cu fondurile de vânătoare să le ducă mâncare în pădure, să nu le dea voie să vină în culturile oamenilor. Muncesc pământul cu dăruire, dar atâta pagubă este greu de suportat de atâţia ani. În 2015, mi-au distrus două hectare, anul trecut 1,5 ha. Ce să mai fac? Oare ţăranul român chiar nu mai contează pentru nimeni?“, a încheiat femeia. Suntem siguri că există soluţii şi pentru animalele sălbatice care distrug recoltele oamenilor. Însă, suntem curioşi cine o să le aplice…