Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Erorile din sistemul sanitar duc la încurcături ale schemei de tratament, cu pacienţi în două judeţe.

Potrivit datelor Casei judeţene de Asigurări de Sănătate, anul trecut, cheltuielile cu medicamentele prin programul naţional de oncologie au fost în total de 6.205.823,7 lei. Programul a fost derulat atât prin secţia Oncologie şi compartimentul hematologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă, dar şi prin cabinetul din ambulatoriu, serviciile fiind furnizate de singurul medic oncolog şi un medic hematolog.

Numărul de persoane incluse în subprogram care au beneficiat de tratament specific a fost anul trecut de 812. Costul mediu per bolnav tratat pe an a fost de 7.865,43 de lei, în creştere faţă de anul precedent.

„Bugetul nostru este mic, dar asta într-un mod artificial. Avem un centru universitar foarte aproape de judeţ. O parte din bolnavii noştri oncologici sunt depistaţi şi tratamentul este iniţiat în Timişoara. Automat, codul lor numeric personal intră în baza de date şi este raportat la CAS Timiş, iar Bucureştiul vede iniţierea de tratament la Timişoara (ca terapie standard) şi îl scoate de la CAS Caraş-Severin, pentru că observă o dublură a CNP-ului. Când vine vremea pentru tratamentul pentru etapele ulterioare, nu se aprobă bugetul la noi în judeţ, tocmai din cauza amintită. Nici la Timiş nu mai vine bugetul, pentru că pacientul este al Caraşului. Am luat legătura cu medicii din Timiş şi cu CNAS. Sperăm să se rezolve problema”, a precizat dr. Laurenţiu Mărţuică, medicul şef al CAS Caraş-Severin.

Problema a avut un vârf în anul 2010, când, cu tot cu rectificări, bugetul a fost asigurat, pe oncologie, pentru 500 din cei 800 de pacienţi.

Flavius Rotariu