Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Medicii de familie cărăşeni sunt încă supăraţi pe intenţia ministrului de a „rămâne cum am stabilit”.

Deşi a încercat să dovedească faptul că este alături de cei care lucrează în sistem prin organizarea unor dezbateri publice pe marginea proiectului de lege a sănătăţii, se pare că ministrul a decis deja forma finală, dincolo de campaniile de imagine. Declaraţia lui Eugen Nicolăescu referitor la faptul că pachetul de bază (pentru servicii medicale) se adresează în primul rând medicilor i-a făcut pe aceştia să se întrebe.

„Care mai e diferenţa între neasiguraţi şi asiguraţi, pentru că în pachetul de bază sunt incluse, pentru ambele categorii, prevenţia, programele naţionale şi urgenţele? Asigurările suplimentare, ce vor intra la sistemul privat, erau valabile şi fără precizare. Dar, acum ştim de unde se pleacă”, a precizat dr. Daniel Popovici, vicepreşedintele Asociaţiei medicilor de medicină generală şi medicina familiei Caraş-Severin.

Faptul că s-a definit pachetul de bază este privit ca un lucru bun, chiar dacă acesta nu prevede prea mult, nici pentru asiguraţi, nici pentru cetăţenii care nu plătesc contribuţia la bugetul asigurărilor de sănătate. „Ca şi principiu, definirea pachetului de bază nu e forţată. Acesta trebuia stabilit din 1998, când a demarat reforma în sistem. Statul trebuie să spună de la început ce îşi asumă, ce servicii poate să cumpere de banii pe care îi are. Nu se schimbă nimic, dare se ştie că pachetul de bază nu mai suportă costuri suplimentare. Se dă posibilitatea ca, ulterior, pe piaţa serviciilor să intre casele private de asigurări de sănătate pentru pachetele complementare. Medicii de familie din Vest doreau amendamente la lege ce ţin de formarea lor, de recunoaşterea lor în sistem ca specific şi în subsidiar să fie plătiţi la fel de decent cu asiguraţi mai puţini, pentru creşterea calităţii actului medical”, ne-a declarat dr. Dragoş Luca, directorul Direcţiei de Sănătate Publică judeţeană.

Flavius Rotariu