Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Numărul operatorilor care practică agricultura ecologică creşte de la un an la altul în Caraş-Severin.Puţin peste 3.750 de fermieri care desfăşoară activităţi în agricultura ecologică s-au înregistrat anul acesta la Direcţia Judeţeană Agricolă, de şase ori mai mulţi decât în 2011, când numărul acestora nu depăşea 620. „Suntem pe locul doi în ţară la agricultura ecologică.

Cererea este tot mai mare pentru acest sector, poate şi datorită faptului că oamenii au înţeles că produsele eco sunt tot mai căutate pe piaţa europeană, şi, de ce să nu recunoaştem, tot mai mulţi români caută să consume produse bio“, a explicat ing. Mariana Brujan, şef Serviciu Inspecţii, Implementare Politici, Statistici Agricole.

Cei mai mulţi producători care fac agricultură fără a folosi substanţe chimice sau alte pesticide, ci doar îngrăşământ natural, sunt din localităţile Armeniş, Băuţar, Cornea, Cornereva, Domaşnea, Iablaniţa, Luncaviţa, Mehadia, Slatina Timiş, Teregova şi Zăvoi. Potrivit declaraţiilor Marianei Brujan, din cele 19.017,30 ha cultivate cu sămânţă certificată, 606,08 ha sunt plante cerealiere, predominând grâul, orzul şi porumbul, 62,85 ha – plante tuberculifere şi rădăcinoase, 1,17 ha – leguminoase boabe, 7,72 ha – plante oleaginoase şi 58,81 ha – legume în câmp.

Restul suprafeţei de 15.728,31 ha o reprezintă păşunile şi fâneţele permanente, 1,15 ha – plantele medicinale, 1.574,97 – livezile şi viţă de vie, 8,37 ha arbuştii fructiferi, în timp ce 376 ha de teren a rămas necultivat anul acesta, dar păstrat în condiţii ecologice de proprietari.

Roxana Bălan Nafiru