Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Fermierii care refuză echipele de control sunt avertizaţi de instituţie că pot rămâne fără subvenţia pe suprafaţă.

Fermierii cărăşeni sunt verificaţi, zilele acestea, de inspectorii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Oamenii caută dacă cele declarate de agricultori în cererile unice de plată pe suprafaţă pentru acest an sunt conforme cu realitatea. Astfel de controale au loc anual şi nu sunt o noutate pentru fermieri.

Potrivit APIA, condiţiile şi modalităţile de acordare a plăţilor directe, conform reglementărilor europene şi naţionale pe care trebuie să le respecte fermierii, sunt: exploatarea unui teren agricol cu o suprafaţă de cel puţin un ha, cu suprafaţa parcelei agricole de cel puţin 0,3 ha, iar în cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, a pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, şi a arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei este de cel puţin 0,1 ha.

De asemenea, în cazul livezilor tradiţionale, suprafaţa minimă eligibilă a parcelelor, pentru Pachetele 1şi 2 ale Măsurii 214, este de 0,3 ha, conform Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală 2007 – 2013. În acelaşi timp, echipele de control au în vedere respectarea de către fermieri a cerinţelor de eco-condiţionalitate, reglementate prin legislaţia naţională, pe toată suprafaţa agricolă a exploataţiei, dar şi respectarea cerinţelor în materie de gestionare (SMR) şi de agro-mediu, solicitate pentru Măsura 214.

În cazul în care fermierul refuză sau restricţionează accesul în exploataţie a reprezentanţilor APIA, pentru efectuarea controlului la faţa locului, cererea prin care s-a solicitat sprijinul pe suprafaţă devine neeligibilă.

Roxana Bălan Nafiru