Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Un număr important de firme a fost înmatriculat luna trecută la Registrul Comerţului.Dacă în lunile de vară numărul cărăşenilor care au înfiinţat firme sub diferite organizări a fost destul de însemnat, odată cu venirea toamnei, acesta a scăzut. Experienţa anilor trecuţi nu a anticipat cele 92 de înmatriculări înregistrate în luna noiembrie a.c., la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin.

Potrivit datelor oficiale, din numărul total de înmatriculări, agenţii au ales ca formă juridică SRL (52), persoană fizică autorizată (27) şi întreprindere individuală (13). Spre deosebire de lunile de vară, când marea pondere o constituiau PFA-urile înfiinţate la sat, în noiembrie a.c., 76 dintre firmele nou înfiinţate sunt din mediul urban şi doar 16 din mediul rural.

Potrivit situaţiei statistice a firmelor cu participare de capital străin, în noiembrie au fost înmatriculate nouă astfel de societăţi, iar capitalul vine din Germania (două firme), Grecia (trei agenţi economici), Italia (două), Elveţia şi Marea Britanie (câte una). Potrivit datelor oficiale, în ultima zi a lunii trecute, funcţionau în Caraş-Severin 10.874 de agenţi economici activi din punct de vedere juridic.

În noiembrie au fost radiate 56 de firme, şi-au întrerupt activitatea 18, dar au fost şi 11 întreprinzători care şi-au reluat activitatea. Cele mai multe dintre firmele proaspăt înmatriculate au ales ca obiect de activitate comerţul, fiind urmate de cele care au ales codul „baruri şi restaurante“ şi întreprinzătorii în construcţii.

Flavius Rotariu