Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Din păcate nu şi cele agricole din Caraş-Severin. Asta este concluzia unui proiect ce finanţează idei de afaceri, mai puţin din domeniul agricol.

Universitatea „Eftimie Murgu“ din Reşiţa a găzduit, zilele trecute, evenimentul „Finanțări StartUP prin programe guvernamentale“, organizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Filiala Arad, partener în cadrul Proiectului Vest Nord Vest StartUP, implementat în parteneriat cu municipiul Câmpia Turzii.

„Suntem în momentul finalizării unui proiect destul de provocator pentru noi ca şi organizaţie privată. Proiectul Vest Nord Vest StartUP s-a desfăşurat pe o perioadă de zece luni şi a fost implementat în Regiunea Vest de către Consiliul Naţional al IMM, Filiala Arad, ca şi partener al municipiului Câmpia Turzii. Şi ne-am propus ca pe durata celor zece luni, în Regiunea Vest, să instruim o sută de persoane în competenţe antreprenoriale – în general tineri studenţi, până în 25 de ani, şi femei până în 40 de ani –, cărora apoi să le sprijinim ideile de afaceri pe care le-au avut în cadrul cursurilor de instruire, încercând să finanţăm cu până în 20.000 de euro, nerambursabili, fiecare idee de afaceri fezabilă. În judeţul Caraş-Severin, am selectat şi instruit 23 de tineri. Trebuie să vă spun că am avut tineri cu idei foarte bune, care însă nu s-au încadrat în cerinţele programului, întrucât programul România StartUP finanţa activităţi mai puţin agricole, iar multe dintre ideile tinerilor de aici au mers pe sectorul agricol sau alimentar. Pe de altă parte, condiţiile în care noi acordăm finanţarea au fost puţin cam restrictive în sensul că am cerut răspundere şi cointeresare prin perceperea unei garanţii, pentru a ne asigura că firmele care vor fi înfiinţate cu banii noştri vor putea să creeze minimum două locuri de muncă şi vor putea să fie sustenabile cel puţin trei ani. (…) Am reuşit să selectăm zece idei de afaceri pe care ni le-am propus în urma a două concursuri, toate sunt din Arad şi Timiş“, a precizat Mihaela Breaz, coordonator proiect Regiunea Vest, din partea CNIMM Arad.

afaceri1

La eveniment au fost prezenţi şi absolvenții cursurilor de competențe antreprenoriale organizate în cadrul proiectului. În cadrul întâlnirii, tinerilor cărăşeni le-au fost înmânate certificatele de absolvent. Nu trebuie omis faptul că materialele promoţionale ale campaniei purtau un simbol ales deloc întâmplător. Mihaela Breaz explică: „Este vorba despre simbolul geto-dac al soarelui, al vieţii şi al renaşterii. Ar fi bine să redescoperim în noi şi să regăsim în noi valoarea asta şi să avem curajul de a face lucrurile prin noi înşine, pornind din interiorul nostru şi nu aşteptând soluţii din afară. Pentru că soluţiile din afară vin greu şi poate că nu sunt cele care ni se potrivesc nouă. La început, ne-am gândit ce ar putea fi reprezentativ pentru StartUP, pentru început. Avem lupul dacic, care îndeamnă mai mult la război. Simbolul vieţii era simplu, dar am l-am găsit pe cel al soarelui, complex, cu spirale. Pentru că este foarte important să ne gândim şi să ne aducem aminte că soarele suntem noi, resursele suntem noi, şi suntem pe un pământ aşa de binecuvântat în zona asta – că e Reşiţa, că e Aradul, că e Timişul sau că e Hunedoara –, de aici a pornit leagănul civilizaţiei mondiale, de la geto-daci. Deci să nu uităm, cu toate fondurile europene, că noi suntem urmaşii geto-dacilor, avem ce scoate în evidenţă şi putem să valorificăm inclusiv prin tradiţii, prin reîntoarcerea la ceea ce ne reprezintă cu adevărat, şi asta trebuie să ne rămână permanent în minte şi în suflet“.