Reactualizat la:

Afacere cusută cu aţă albă

Afacere cusută cu aţă albă
REŞIŢA – Anunţul conform căruia anumite persoane vor să cumpere la sume fabuloase maşini de cusut s-a dovedit a fi o înşelătorie. Video 1 Video 2 Video 3

 (8 comentarii)

Rectifica

În urma unui anunţ apărut în Jurnal de Caraş-Severin, ne-am gândit să vedem ce se ascunde în spatele său, mai ales că în ultimul timp am avut o serie de reclamaţii vizavi de acest subiect.

Profitând de mitul conform căruia unele maşini de cusut ce au o anumită serie, ar avea contragreutăţi din platină, un bărbat a dat un anunţ în ziar că achiziţionează astfel de obiecte.

Din curiozitate am sunat şi noi, prefăcându-ne a fi oameni simpli, care însă au fericirea de a poseda o asemenea comoară. Ne-a răspuns o voce de bărbat şi din primele vorbe părea un om cu mult bun simţ.

Ne-am prezentat sub numele de Adrian. Pentru a fi cât mai credibili, am căutat pe internet şi o serie sperând să fie bună. Bărbatul ne-a cerut într-adevăr seria maşinii şi ne-a rugat să revenim cu un telefon după o oră, pentru că urma să ne introducă această serie într-o bază de date pentru a o verifica.

După o oră am sunat din nou. Conform spuselor „specialistului“ seria era bună iar „maşina” noastră valora 120 de mii de euro. Ca să intrăm în posesia banilor, trebuia să ne deplasăm la cea mai apropiată filială BRD pentru a achita o taxă de transport şi una de autentificare a maşinii, adică nouă milioane lei vechi.

Aflând că suntem din Reşiţa, el ne-a spus că firma are un reprezentant aici şi că până la ora 15.00 ne vor intra banii în cont. La final, am întrebat numele interlocutorului nostru şi a firmei pe care o reprezintă.

Ni s-a spus că se numeşte Florin Rusu şi că reprezintă S.C. Rozer SRL din Cluj Napoca. Am închis cu promisiunea că vom luat cât mai repede o decizie.

Între timp, de la Registru Comerţului, am aflat că în Cluj chiar există firma respectivă, doar că are un domeniu de activitate puţin mai diferit.

Mai exact, deşi se ocupă de lucruri vechi, este vorba de cărţi, nu de maşini de cusut. Iar patronul acestui anticariat se numeşte Francisc Rozer şi nu are nici cea mai mică legătură cu achiziţionarea maşinilor…

Vă redăm mai jos discuţiile purtate cu „Florin Rusu”, aşa-zisul director general al SC Rozer SRL, precum şi discuţia cu Francisc Rozer, adevăratul patron al firmei clujene.

Din aceste discuţii vă puteţi da seama că anunţul şi ceea ce se ascunde în spatele acestuia nu e decât o banală înşelătorie. Sperăm că v-am putut convinge să nu aveţi atât de uşor încredere în persoane care vă promit bogăţie peste noapte, chiar şi atunci când se folosesc de societăţi sau bănci ce există în realitate.

 

Jurnal C-S: Alo

Florin Rusu: Alo, bună ziua. Spuneţi vă rog
Jurnal C-S: Alo, mă numesc Adrian . Vă deranjez în legătură cu anunţul din ziar. Aş avea o maşină de vânzare. Aţi fi interesat cumva de aşa ceva?
Florin Rusu: Da, da, da… Ce maşină aveţi?

Jurnal C-S: Un Singer, cu „s“ şi „i“ normal.
Florin Rusu: Este foarte bine, seria o ştiţi, la maşină?
Jurnal C-S: O am notată, de aia v-am sunat să văd dacă are rost.
Florin Rusu: Vă rog foarte frumos sa-mi comunicaţi seria maşinii
(se comunică o serie a maşinii luată de pe internet)
Florin Rusu: De unde sunteţi dumneavoastră?
Jurnal C-S: Din Reşiţa. Eu o am demult, de la un frate de-al meu. El a plecat şi mi-a lăsat-o mie. Nu avem ce Dumnezeu face cu ea.
Florin Rusu: Rugămintea mea ştiţi care este? Eu vă introduc în baza de date, marca, seria, numele, şi în decurs de o oră mă contactaţi să vedem dacă maşina e autentică. Dacă este autentică, eu vă pot spune şi preţul.
Jurnal C-S: Bun, nu e nici o problemă. Revin peste o oră.

 

O oră mai târziu…

Florin Rusu: Alo!
Jurnal C-S: Bună, v-am sunat mai devreme cu maşina aceea, şi mi-aţi spus să revin peste o oră.
Florin Rusu: Da, da… Vă rog foarte frumos să mă ascultaţi cu atenţie.
Jurnal C-S: Da, spuneţi vă rog.
Florin Rusu: S-a verificat maşina dumneavoastră şi o putem colecţiona la preţul de 120 de mii de euro. Plata se poate efectua prin virament bancar sau cash. Dumneavoastră vreţi să efectuăm plata la cel mai apropiat punct bancar BRD de dumneavoastră?
Jurnal C-S: Păi eu aş putea să ajung, n-ar fi o problemă.
Florin Rusu: Este foarte bine. Noi putem efectua plata la cea mai apropiată bancă. Dar de unde sunteţi dumneavoastră?
Jurnal C-S: Din Reşiţa.
Florin Rusu: Din Reşiţa? Foarte bine. Noi chiar avem un reprezentant la Reşiţa şi putem efectua azi plata. Dar dumneavoastră trebuie să suportaţi cheltuielile de transport. Sunteţi de acord?
Jurnal C-S: Păi dacă nu e o sumă exagerat de mare, nu e nici o problemă.
Florin Rusu: Nu, suma nu este chiar mare. Suma este de numai nouă milioane, adică pentru taxa de deplasare. Cele nouă milioane sunt o garanţie până ajunge reprezentantul firmei noastre la dumneavoastră. Îi cedaţi maşina şi chitanţa şi vi-o decontează.
Jurnal C-S: Bun, nu-i nici o problemă. Puteţi să-mi spuneţi şi mie ce firmă reprezentaţi?
Florin Rusu: Da, da, da… Sunteţi nevoit, vă rog să mă ascultaţi, în momentul de faţă trebuie să vă deplasaţi la cea mai apropiată unitate BRD, când ajungeţi în faţa băncii mă recontactaţi. Da?
Jurnal C-S: Da, sigur!
Florin Rusu: Să vă comunic numele reprezentantului care astăzi se ocupă de dumneavoastră până la capătul tranzacţiei?
Jurnal C-S: Sigur, şi firma, să ştiu şi eu eventual cu cine discut.
Florin Rusu: Da, da, da, numele meu este Florin Rusu, sunt directorul general al acestei firme. De dumneavoastră se ocupă reprezentantul Daniel Viciu. Dacă vreţi vă comunic şi adresa firmei?
Jurnal C-S: Da, sigur, nici o problemă.
Florin Rusu: Notaţi vă rog.
Jurnal C-S: Spuneţi!
Florin Rusu: S.C. Rozer S.R.L. , Strada Matei Corvin numărul trei, Cluj. Dacă vreţi ne puteţi verifica la Registrul Comerţului.
Jurnal C-S: Bine.
Florin Rusu: Vă rog frumos să-mi daţi un răspuns exact ca să vă putem face o programare, să solicităm banii din Austria prin transfer bancar, pe numele dumneavoastră, şi să vă facem legătura cu reprezentantul care se va ocupa.
Jurnal C-S: Da, sigur. Uitaţi, eu îmi sun soţia şi vă sun, cum aţi spus, în zece minute, bine?
Florin Rusu: Da, da, e foarte bine.
Jurnal C-S: Bine, vă mulţumesc, la revedere.
Florin Rusu: La revedere.

Urmează o discuţie între „soţie“ şi adevăratul patron al firmei Rozer din Cluj.


Jurnal C-S: Alo, S.C. Rozer S.R.L?
Rozer F: Da, da, poftiţi!
Jurnal C-S: Bună ziua. Am înţeles dintr-un anunţ de…
Rozer F: Doamnă dragă, să vă spun de la bun început: nu am nici o legătură cu maşinile de cusut. Totul este o cacealma. Ce vă pot spune…
Jurnal C-S: Păi noi de aceea v-am sunat. Suntem de la Jurnal de Caraş- Severin din Reşiţa, şi am făcut o anchetă şi am aflat că firma dumneavoastră este implicată.
Rozer F: N-am nimic, nu ştiu, n-am avut niciodată. Eu am anunţat şi la bancă să nu dea drumul la bani, şi au spus că nu au ce să facă.
Jurnal C-S: Câte persoane v-au sunat în urma acestei farse?
Rozer F: Din noiembrie, cel puţin 100.
Jurnal C-S: Noiembrie 2007?
Rozer F: Exact. Cam 100 de persoane. Deja credeţi-mă, deja când aud de aşa ceva sunt nervos.
Jurnal C-S: Vă credem. Ne daţi un nume?
Rozer F: Exact cum a spus acolo, Rozer Francisc.
Jurnal C-S: Sunteţi patronul anticariatului?
Rozer F: Da, eu mă ocup cu cărţi, altceva nimic. Nu pot să fac nimic să nu mai apară anunţuri. La mine se ajunge în ultima fază, când omul se gândeşte dacă să bage banii în bancă sau nu.
Jurnal C-S: Din telefoanele care le-aţi primit, a fost vre-o persoană care ar fi virat banii?
Rozer F: Sigur.
Jurnal C-S: Cam câte?
Rozer F: Unul mi-a trimis chiar şi o xero-copie cu ce a băgat, după care i-am spus că nu-l pot ajuta.
Jurnal C-S: Era femeie sau bărbat?
Rozer F: O femeie.
Jurnal C-S: Bine domnule Francisc vă mulţumesc mult!
Rozer F: Eu nu vă pot ajuta cu nimic.
Jurnal C-S: Ne-aţi ajutat mai mult decât credeţi.
Rozer F: Treaba asta merge de vre-o patru, cinci ani. A început în Sibiu, apoi nu mai ştiu unde.
Jurnal C-S: Aţi fost vre-o dată la poliţie să spuneţi?
Rozer F: Eu nu am ce căuta la poliţie, la noi în ziar a apărut anunţul acum un an. Nu poate face nimic poliţia.
Jurnal C-S: Bine, vă mulţumesc pentru ajutor.
Rozer F: Scrieţi, să aibă oamenii grijă de buzunarele lor.

Se reia discuţia cu „Florin Rusu”.

Florin Rusu: Alo!
Jurnal C-S: Vă salut! Am revenit. Uitaţi, am vorbit cu soţia şi ea zice că noi am da, dar nu avem alea nouă milioane. Soţia lucrează la o firmă ce mai face şi transport de marfă, înţelegeţi?
Florin Rusu: Da, da… vă rog foarte frumos să mă ascultaţi cu atenţie. Reprezentantul firmei noastre se află în judeţul dumneavoastră, da?
Jurnal C-S: Da.
Florin Rusu: Deci, taxa de deplasare nu mai este nevoie s-o plătiţi. Trebuie doar să plătiţi certificatul de autentificare al maşinii, şi noi astăzi, până la ora 15 vă efectuăm plata. Acest certificat de autentificare se ridică la cinci milioane cinci sute. Sunteţi de acord? Deplasarea nu o mai plătiţi că e reprezentantul în judeţul dumneavoastră.
Jurnal C-S: Dacă reuşim să facem rost de bani, dacă nu… nu ştiu de unde să scoatem că nu avem atâţia. Eventual, cum a zis soţia, să vă trimitem maşina la Cluj şi ce-o fi o fi. Chiar dacă nu ies atâţia bani.
Florin Rusu: Domnule, dumneavoastră… oricum cataloagele arată că maşina valorează 120 de mii de euro. Doriţi să veniţi la sediul firmei?
Jurnal C-S: Putem să venim şi acolo…
Florin Rusu: Foarte bine, puteţi să vă deplasaţi. Domnule, dar oricum, acei cinci milioane şi jumătate pentru certificatul de autentificare trebuie să-i viraţi ca să vă putem legaliza contractul de vânzare-cumpărare. Mă înţelegeţi?
Jurnal C-S: Da, da…păi ştiţi cum facem. Noi ne chinuim să facem rost de banii ăştia şi când îi avem vă sun şi facem toată treaba.
Florin Rusu: Este foarte bine.
Jurnal C-S: Bun, vă mulţumesc foarte mult.
Florin Rusu: La revedere.
Jurnal C-S: La revedere.Comentarii 8

Vă mulțumim pentru comentariul dumneavoastra. - comentariul va fi verificat de catre un editor si numai in cazul aprobarii va aparea pe site.

 
1000
/1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor
Mai multe stiri din categoria CAON Stirile judetului Caras-Severin
Festivalul de teatru pentru copii „Lumea poveştilor” – o ediţie de povestit
REŞIŢA - În cele opt zile de festival s-au adunat nu mai puţin de 25 de evenimente culturale importante, la care au [...] mai multe »
Amendă de 200 de mii de lei, dată de ITM, anulată în instanţă
CARANSEBEŞ - Avocatul Dan Stan, cel care a câştigat procesul pentru Colegiul Național „C.D. Loga“, susţine că [...] mai multe »
Gugulanii vor un Caransebeş al bicicletelor
CARANSEBEŞ - Transport public mai modern și mai accesibil, mai multe parcări, o „calmare” a traficului rutier, [...] mai multe »
De Rusalii, căpuşele au muşcat cu nesaţ din cărăşeni!
REŞIŢA - Pentru personalul medical din cadrul Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență [...] mai multe »
Păstrăv fântânel crescut cu apă din Lacul Iezer
BUCOVA - Iar Horia din Bucova, cel care singur şi-a construit păstrăvăria, ne asigură că numai pe Discovery vedem [...] mai multe »
Boambeş dă startul lucrărilor la alimentarea cu apă
CĂVĂRAN - Primarul comunei Constantin Daicoviciu a semnat ordinul de începere a lucrărilor la obiectivul [...] mai multe »
Condamnat pentru agresiune sexuală
REŞIŢA - Poliţiştii reşiţeni au pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, emis pe numele [...] mai multe »
Cărăşenii se plâng tot la 112
CARAŞ-SEVERIN - Oamenii legii ne-au spus că, în ultimele trei zile, au intervenit în peste 110 incidente, [...] mai multe »
Accident spectaculos pe DN6
ARMENIȘ - Un BMW a plonjat în albia râului Timiș, după ce șoferul a pierdut controlul mașinii într-o curbă [...] mai multe »
Mai multe din categorie »

AutentificareTi-ai uitat parola?
Inregistrare user nou

Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CAON.ro

Autentificati-va pe CAON.ro:
Ti-ai uitat parola?

Comentati pe CAON.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Inregistrare user nou