Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – 30 de tineri pasionați de zbor din toată țara, număr record, s-au înscris la cursurile de pilotare aeronave ultraușoare, deschise oficial sâmbătă de comandantul Aeroclubului Caransebeș, nimeni altul decât unul din cei mai renumiți piloți acrobați ai României, Cristian Iorgov.

Acesta va fi ajutat de un alt nume mare al zborului, instructorul Eduard Benkö, dar și de voluntarul Laurean Rus, un instructor recunoscut pe plan național. Iorgov le-a transmis mai tinerilor aspiranți la statutul de pilot ULM ce așteaptă de la ei în acest an. „Suntem la capacitate maximă în ce privește numărul de cursanți înscriși, în jur de 30. Urmează șapte săptămâni de cursuri teoretice, trebuie să fiți prezenți. Nu vreau să nu veniți deloc la cursuri, dar să vă prezentați la examen, vă garantez că cel care va fi în situația asta nu va trece. Cursurile vă ajută foarte mult, sunt baza minimă de cunoștințe ca să puteți începe zborul, trebuie să știți datele despre avion, despre aerodinamică, meteorologie, comunicații. Dacă nu treceți examenul după cele șapte săptămâni, nu urcați în avion. Noi o să facem în așa fel încât să veniți cu plăcere la cursuri, să le facem cât mai atractive și pe înțelesul vostru, nu tocim manuale groase”, le-a transmis Cristian Iorgov tinerilor.

Din punct de vedere al resurselor de zbor, Aeroclubul Caransebeș stă mai bine decât anul trecut. „Anul trecut am zburat în jur de 50 de ore, ceea ce este foarte puțin, aș vrea în 2016 să zburăm măcar dublu, dacă nu triplu, pentru că avem cu ce, avem avion, avem personal, resurse pentru 200 de ore de zbor, adică benzină, ulei, piese avion, ceea ce înseamnă de patru ori mai mult decât anul trecut, și putem suplimenta lejer cu încă 100 de ore de zbor”, a precizat comandantul Aeroclubului din capitala gugulanilor.

Iorgov are și planuri mai îndraznețe pentru următorii ani, cum ar fi înființarea încă unei secții la Caransebeș, pe lângă cea de zbor cu aeronave ULM. „Dacă rezolvăm problema personalului, ni s-a promis de la București că putem înființa și alte secții, gen parașutism, zbor cu avioane cu motor sau planorism”, a mai adăugat Cristian Iorgov.