Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Antrenorul echipei masculine de handbal HC Adrian Petrea Reșița se destăinuie înaintea startului primului sezon în Liga Națională.
JCS: Adrian Petrea, cum a luat ființă cea mai nouă echipă de handbal din Reșița?
A.P.: Echipa de seniori a luat naștere în urma unei discuții cu prietenul meu și finanțatorul clubului, Cristian Pătru. Am înființat echipa de seniori pentru a avea vârful de piramidă al Academiei HC Adrian Petrea. Aceasta și în ideea ca juniorii să aibă modele și un țel de urmat în handbal. E altceva când ești junior și vii la sală, în orașul tău, și să vezi echipe de top care joacă acolo. Dar când nu există echipă de seniori în oraș, te gândești că atunci când termini junioratul trebuie să pleci în altă parte dacă vrei să mai joci handbal. Echipa noastră de seniori a luat naștere anul trecut, iar la început nu ne-am fixat obiective mărețe, cum ar fi promovarea. Pentru că nici eu și nici Cristian Pătru nu știam nivelul seriei în care urma să evoluăm. Spre surprinderea mea, lucrurile au decurs foarte bine. Din punctul meu de vedere, seria în care am evoluat a fost de nivel mediu. Poate ceilalți antrenori vor spune că ne-am impus pentru că am avut echipă bună. Dar, dacă ne uităm cu atenție, pe lângă câțiva jucători experimentați, am avut jucători tineri, de 19-20 sau 22 de ani. Până la urmă, orice echipă de Divizia A își permite să ia jucători tineri. Am avut discuții și cu alți colegi de-ai mei și se pare că în cealaltă parte a țării se face un handbal mai de calitate, sunt echipe mai bine cotate și mai închegate și la nivel de Divizia A și de Liga Națională.
JCS: După numai un sezon, ați promovat în Liga Națională…
A.P.: Am trecut și peste momentul promovării, unul notabil în istoria clubului nostru. Am terminat un sezon încununat cu bucurii, cu satisfacții și vom evolua de anul acesta în Liga Națională. Având în vedere componența lotului din sezonul trecut și transferurile din această vară, cam aici ne este locul, în Liga Națională. Suntem pe ultima sută de metri a pregătirilor până la startul campionatului. A fost și este în continuare o perioadă de acumulare, deja începem ușor-ușor să punem la punct toate lucrurile tehnico-tactice, împreună cu Eremia Pîrîianu, care mă ajută la acest capitol. După meciurile amicale disputate în această vară pot spune că suntem pe un drum ascendent, dar mai avem mult de muncă. Nu ne îmbătăm cu apă rece, să spunem că am câștigat turneul de la Târgu Jiu, am făcut un turneu bun la noi la Reșița și am făcut un meci bun cu Dinamo București, o echipă deosebit de puternică. Când se va da startul campionatului și meciurile vor fi pe puncte, va fi cu totul altceva.
JCS: A fost greu să realizezi transferurile din acest an?
A.P.: La unii a fost destul de greu. Până la urmă pot spune că în realizarea transferurilor este și meritul meu, pentru că  o parte dintre ei au venit în baza relațiilor de prietenie stabilite în decursul anilor. Unii chiar mi-au confirmat că dacă nu eram aici, ei nu veneau la Reșița. Îmbucurător pentru mine este că această prietenie este legată în afara terenului de handbal. Când suntem la antrenamente sau la meciuri, avem respectul jucător-antrenor și antrenor-jucător. În primul rând, vreau să creez un colectiv, pentru că din experiența mea, în unele momente ale meciurilor, grupul face diferența. Dau un exemplu: o echipă are jucători buni pe toate posturile, individual vorbind, și fiecare jucător face diferența, dar acea echipă poate pierde un meci în fața unei echipe unite, ai cărei jucători se simt în apărare, se ajută unul pe altul. Totul pleacă de la felul în care construiești echipa respectivă, cum se simt în teren și în afara lui, contează foarte mult relațiile inter-umane și inter-familiale din afara terenului.

petrea
JCS: Poate produce HC Adrian Petrea surpriza în Liga Națională?
A.P.: Este posibil. Unitatea de grup poate face diferența. Sunt sigur că vor fi meciuri în care vom fi creditați cu șansa a doua și vom crea surprize.
JCS: Pe lângă susținerea venită de la finanțatorul Cristian Pătru, un sprijin important poate veni de la comunitatea locală. Cum faceți să-i atrageți pe reșițeni lângă echipă?
A.P.: Odată cu înființarea echipei și accederea în Liga Națională, ținta noastră este întreaga comunitate din Reșița. Am trăit un experiment similar când am jucat în Ungaria, la Szeged, un oraș unde din punct de vedere handbalistic lumea de acolo respira handbal. Erau pur și simplu înnebuniți după handbal. Pentru ei, PICK Szeged era o mândrie a orașului. Aș dori într-o bună zi să creez aceeași emulație și aici, Reșița să respire handbal, exact cum a fost în perioada în care UCM Reșița câștiga trofee internaționale. Deocamdată nu ne gândim acolo, dar vrem cumva să construim de jos și pur și simplu să implementăm comunității din Reșița ideea de a se mândri că au echipă de Liga Națională, jucători de caracter, iar noi ca și club vom încerca să-i facem mândri pe reșițeni. Am declarat în nenumărate rânduri, avem nevoie de sprijinul oricui. Cei care vor să se alăture, sunt bineveniți să stăm la discuții. Este nevoie de sprijinul comunității, este nevoie de orice voluntar care vine cu folos la acest club. Dar, cum suntem un club privat, până la urmă condițiile le punem noi. Adică, nu vrem să stricăm ceea ce am construit până acum și nu vrem să ne trezim că mergem în jos. În sezonul care se apropie este foarte important să punctăm în primul rând ca și imagine, este foarte important să devenim vizibili în țară, pentru că atunci probbil prin rezultatele noastre vom atrage și alți sponsori lângă club.
JCS: Mult succes!
A.P.: Vă mulțumim pentru susținere și îi invităm pe reșițeni alături de noi!