Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În vreme ce multe dintre instituţiile superioare de învăţământ se roagă de tineri să vină să se înscrie, pentru că altfel riscă închiderea, în Caraş-Severin este bătaie pe locurile de muncă.

Cel puţin, pe hârtie. Astfel, la data de 15 mai, judeţul avea în evidenţe un număr de 6.079 şomeri, cu aproape 400 mai mulţi decât cu jumătate de lună mai devreme. În schimb, pe lista locurilor de muncă vacante din judeţ au poposit doar 1.697 de joburi, un număr de 1.539 dintre acestea fiind deja ocupate.

Reşiţa conduce în clasamentul şomajului cu 1.512 şomeri aflaţi în evidenţe la jumătatea acestei luni, însă e pe la mijlocul topului în privinţa locurilor de muncă, unde a înregistrat, de la începutul anului până în prezent, 348 de posturi, un număr de 327 fiind ocupate.

Clasamentul locurilor de muncă vacante este condus detaşat de Moldova Nouă, unde au fost înregistate 525 de posturi, dintre care 521 au fost ocupate. În privinţa numărului de şomeri, Moldova Nouă se situează pe a doua poziţie după Reşiţa, înregistrând 839 de şomeri la data de 15 mai.

Trebuie spus că prima parte a acestei luni a fost extrem de productivă la capitolul joburi vacante, nu mai puţin de 433 de posturi fiind declarate, dintre care 427 erau nou create. Pentru aceste locuri, până la data de 17 mai, fuseseră acordate 405 repartiţii, 371 de persoane fiind deja încadrate, în vreme ce alte 28 figurau în aşteptare.

Şi totuşi, dacă la finele lunii mai, în evidenţe au rămas neocupate doar 158 de locuri de muncă, pentru acestea, la coada şomajului aşteptau 6.431 de persoane. Nu trebuie uitat însă că există şi o cifră neagră a şomajului, cuprinzând persoanele rămase pe drumuri, dar scoase din evidenţe după ce au rămas şi fără ajutorul financiar. Iar în spatele fiecărui şomer se ascunde o familie…

Antoniu Mocanu