Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Fermierii cărăşeni sunt aşteptaţi la cele şase sediile locale ale Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Intervenție pentru Agricultură din Reşiţa, Caransebeş, Oraviţa, Moldova Nouă, Bozovici şi Domanşnea, pentru a depune cererea pentru subvenţia pe suprafaţă.

Agricultorii pot primi anul acesta, de la Uniunea Europeană, peste 100 de euro pentru fiecare hectar de teren agricol. Una dintre condiţiile de bază pentru primirea subvenţiei este aceea ca fermierii să nu-şi lase terenurile pârloagă. De asemenea, agricultorii trebuie să lucreze cel puţin un hectar de teren agricol.

Dacă pentru unii fermieri ajutoarele sunt de mare folos, există şi pesoane care n-au solicitat niciodată subvenţii. Aceştia mai au însă timp până la jumătatea lunii mai. Cererile de sprijin pe suprafaţă se pot depune la centrele APIA în perioada 1 martie – 15 mai. Pentru cererile depuse după această dată, se vor aplica penalități de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. După 11 iunie, cererea de sprijin nu mai este admisă la calculul plăţii pentru anul în curs.

„Deocamdată, lucrurile decurg normal, fără incidente, şi sperăm ca şi de acum înainte să nu existe probleme. Cea mai mare aglomeraţie este la centrul din Caransebeş, unde sunt programate între 90 şi 100 de persoane pe zi pentru completarea cererii“, ne-a declarat Dumitru Stepanescu, directorul APIA Caraş-Severin.

Fermierii, persoane fizice sau juridice, care nu sunt străini de calculator, pot completa şi electronic cererea, prin aplicaţia IPA On-line. Astfel se va putea evita nu doar aglomerația de la centrele APIA, dar şi eventualele erori de identificare a parcelelor agricole.

Roxana Bălan Nafiru