Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Directorul executiv al Agenţiei de Dezvoltare Intercomunitară Intercom Deşeuri a prezentat situaţia deşeurilor reşiţene.

Cele 77 de unităţi administrativ–teritoriale cărăşene au devenit, împreună cu Consiliul Judeţean, acţionarii ADI Intercom Deşeuri, organism menit să monitorizeze situaţia gunoiului produs de cărăşeni la momentul funcţionării Centrului de Management Integrat al Deşeurilor, potrivit directorului executiv al Agenţiei, Dani Borduz.

„Până la data de 30 noiembrie deşeurile reşiţenilor sunt colectate şi sortate de vechiul operator, însă contractul va înceta cu data de 1 decembrie. Sunt două firme asociate care operează, una care are utilajele şi alta care are licenţa de transport şi colectare. Administratorul firmei cu licenţa a decedat şi s-a creat un litigiu între moştenitori. Licenţa a expirat şi, ca atare, şi contractul nostru cu ei. Următoarea procedură legală pe care ar trebui să o urmez ar fi publicarea pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice – n.r.). Partea proastă este aceea că, de la publicare, pot trece trei – patru luni. Şi cine ar dori să asigure un serviciu din martie până în iulie când va funcţiona Centrul de management? Nimeni nu vine pentru trei luni“, ne-a declarat Dani Borduz. Vă reamintim că primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu, a declarat recent că „până la data de 1 decembrie, ADI are sarcina de a găsi un alt operator autorizat în condiţiile legii“.

Replica directorului executiv Borduz este că „fiecare unitate administrativ–teritorială trebuie să-şi gestioneze problema deşeurilor până când va funcţiona groapa conformă de la Lupac. Ca atare, municipalitatea reşiţean va trebui să vorbească cu operatorul lor şi împreună să găsească o soluţie. Dacă aş publica pe SEAP (licitaţia pentru operator – n.r.), nu aş face decât să repet un demers deja făcut. Asta pentru că deja există publicat de către Consiliul Judeţean «operator pentru Centrul de management integrat al deşeurilor». Joi, în ziua deschiderii ofertelor, nu s-a prezentat nimeni. Niciunde în statutul ADI Intercom Deşeuri nu scrie că am administra vreo groapă (deponeu pentru deşeuri – n.r.) în județ. Rolul nostru este acela de monitorizare a operatorilor care colectează şi transportă de la UAT-uri până la staţiile de transfer. Repet, până la finalizarea Centrului de Management Integrat al Deşeurilor, fiecare unitate administrativ–teritorială trebuie să-şi găsească soluţia. ADI a făcut ce a putut, în limitele legii“, ne-a mai declarat Dani Borduz, directorul executiv al ADI Intercom Deşeuri.