Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Deşi se regăsesc şi în farmacii, vaccinurile ajung, la preţul de raft, mult mai scumpe decât la producător.Un număr de 6.200 de doze de vaccin antigripal au intrat în depozitul Direcţiei de Sănătate Publică din Caraş-Severin, dintr-un necesar estimat de peste 35.000 de doze.

„Probabil că nu va fi solicitată întreaga cantitate de vaccin. Medicii de familie vor primi, deocamdată, câte 20 de doze, urmând ca după aceea, în funcţie de numărul pacienţilor, să beneficieze de mai multe. Unii, însă, se pare că nu solicită nici cele douăzeci de doze“, a declarat Mircea Borcău, medic primar epidemiolog în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin.

Vaccinul este din import, preţul lui de achiziţie fiind de aproximativ 10 lei bucata. Borcău a criticat cu această ocazie farmaciile care practică, în opinia sa, „adaosuri comerciale neobrăzate“, de la 80 la chiar sută la sută. Vaccinurile gratuite sunt destinate în special unor grupe de persoane cu risc de a dezvolta alte boli în urma gripei. Este vorba de persoane cu vârste cuprinse între şase luni şi 64 de ani, aflate în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, cu diabet zaharat, astm, HIV, persoane obeze. Astfel de persoane există în număr de aproape 14.000 în Caraş-Severin.

Vor mai primi vaccinuri 270 de gravide din judeţ, 3.200 de medici, cadre medicale medii şi personal auxiliar din spitale şi unităţi de ocrotire. Peste 2.500 de adulţi şi copii din unităţi de ocrotire sociale. Apoi, persoane cu vârsta de peste 65 de ani. 42% dintre persoanele catagrafiate în judeţ au fost identificate ca fiind eligibile pentru a primi vaccinul, ceea ce înseamnă 34.883 de persoane de peste 65 de ani. În plus, în Caraş-Severin există 7.000 de bolnavi de diabet zaharat.

La nivelul judeţului nostru nu au fost încă raportate cazuri de gripă, şi, până la sfârşitul anului se mai aşteaptă, cel mai probabil, alte 6.000 de doze de vaccin.

Flavius Rotariu