Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Zilele trecute, primarul Ioan Popa a participat la o întâlnire de lucru cu reprezentanții Primăriei din Pesaro, Italia (oraș cu peste 90.000 de locuitori), pentru a stabili datele concrete ale finalizării înfrățirii dintre cele două orașe.

Procedurile legale au fost deja încheiate din partea Reșiței, iar reprezentanții din Pesaro confirmă că semnarea acestui acord este o prioritate pentru ei, în cel mai scurt timp urmând să primească aprobarea de la minister, moment în care vor putea fi semnate și documentele care parafează această înfrățire.

După întâlnirea de la Primăria din Pesaro, primarul Ioan Popa a participat la o rugăciune ecumenică în cadrul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, la Catedrala din Pesaro, alături de alte delegații din Suedia și Danemarca. Primarul și-a manifestat deschiderea față de activitățile comune derulate de reprezentanții delegațiilor partenere.

În timpul vizitei, delegația română, împreună cu Francesco Pierpaoli, promotorul și coordonatorul proiectului Da EurHope a EurHome, s-a deplasat în orașul Foligno, la invitația autorităților locale de aici. În această perioadă, la Foligno, au fost prezenți elevi și profesori din Reșița, de la Colegiul Național Traian Lalescu, pentru a desfășura activități în cadrul proiectului cultural Cittadini del Mondo, împreună cu elevi de la Instituto Tecnico Tecnologico Leonardo da Vinci și Instituto Tecnico Economico Feliciano Scarpellini. Cele trei școli au încheiat în 2016 un acord de colaborare în cadrul acestui proiect și, ca urmare a activităților derulate și a solicitării semnate de către elevii implicați, primarii celor două orașe, Ioan Popa și Nando Mismetti, au semnat un Acord de prietenie, în scopul de a extinde beneficiile acestei colaborări și la nivelul comunității locale. În perioada imediat următoare, fiecare dintre reprezentanții celor două orașe va face demersurile legale necesare în Consiliile locale, pentru semnarea unui Acord de înfrățire, care să ofere posibilitatea colaborării pe mai multe domenii.

Vizita în Italia s-a încheiat cu Rugăciunea ecumenică organizată la Catedrala din Foligno, la care a participat și delegația ortodoxă, formată din preotul comunității ortodoxe din Foligno, Sebastian Lungu, pr. prof. Nicolae Chiosa, pr. Damaschin Tătaru, profesori și elevi ai Colegiului Național Traian Lalescu Reșița, care au dat mărturie despre cei 8 ani de tabără ecumenică desfășurați în Centrul Giovanni Paolo II din Loreto.