Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În 16 iunie, începând cu ora 10.00, la biserica romano-catolică „Maria Zăpezii“ din Reșița a fost celebrată sfântă liturghie în limba germană, în memoria monseniorului Ferdinand Hauptmann (20.06.1913, Reșița – 14.08.1989, Timișoara), ordinarius substitutus al diecezei romano-catolice de Timișoara, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la naștere.

Ea fost celebrată de monseniorul Johann Dirschl, vicar general al diecezei romano-catolice de Timișoara, care l-a avut alături pe părintele arhidiacon al Banatului Montan, József Csaba Pál. În calitate de invitat a participat și preotul evanghelic luteran de Reșița, Egon Wonner. Înfrumusețarea muzicală a făcut-o Chorus & Capella Ecclesiae Cathedralis Timisoarensis, Regens Chori fiind prof. dr. Walter Kindl (conducătorul corului și orchestrei Domului catolic din Timișoara).

După liturghie a urmat parada propriu-zisă, de la biserica „Maria Zăpezii“ până la Monumentul Deportaților, participând formațiilor din Anina – Steierdorf, Bocșa, Nădrag, Oravița, Orșova, Reșița, Timișoara, Tirol, precum și oaspeți din Austria, în total 230 de persoane îmbrăcate în portul tradiţional german. La monumentul a avut loc o depunere de coroane și jerbe de flori. Pe tot parcursul paradei, participanţii au fost însoțiți de fanfara din Caransebeș.

După-amiază, într-un local reșițean s-a desfășurat sărbătoarea dansului popular german. De evidențiat este faptul că la eveniment a participat viceconsulul Germaniei de la Timișoara, Siegfried Geilhausen, cu soția, dar și oaspeți din Graz (Austria).

Erwin Josef Ţigla