Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Amatorii şi profesioniştii vor putea studia, la nivel universitar, aplicaţii ale geologiei în peşterile cărăşene.

Deşi nu există un anumit sezon în care se derulează cercetările fenomenelor carstice din județ, ploile din ultima perioadă au redus expediţiile organizate de Asociaţia Speologică Exploratorii.

„Am avut mici probleme puse de căderile însemnate de precipitaţii, dar nu ne-am oprit cartările, ci am efectuat explorări de suprafaţă şi am inveentariat, pe cât posibil, specii de lilieci. În scurt timp vom organiza un curs gratuit de geologie cu applicaţii în speologie, dedicat atât celor ce activează în domeniu din întreaga ţară, cât şi celor care practică speologia ca amatori. Acest curs va avea loc la Bigăr, în Munţii Almăjului, şi, timp de o săptămână, sub îndrumarea profesorului doctor Mihai Popa, de la Universitatea Bucureşti”, ne-a declarat Bogdan Bădescu, preşedintele Asociaţiei Exploratorii şi al Federaţiei Române de Speologie.

La finalul lunii iunie va demara şi o tabără speologică la Sirinia (în apropiere de Berzasca) care va reprezenta preambulul ediţiei a IX-a EuroSpeleoForum. Această manifestare marchează 20 de ani de la înfiinţarea federaţiei şi va reuni, în luna august, în Băile Herculane, organizaţii naţionale şi europene din domeniu.

Flavius Rotariu