Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Omătul căzut încă dinainte de a se crăpa de ziuă nu a pus mari probleme în viaţa cotidiană. Încă din noaptea de marţi spre miercuri, precipitaţiile s-au aşternut pe drumurile cărăşene, punând în dificultate şoferii care au dorit să ajungă mai devreme la muncă. Cu toate acestea, nu s-au semnalat evenimente deosebite pe drumurile judeţene şi comunale, iar circulaţia s-a desfăşurat în condiţii de iarnă.

Potrivit Comandamentului de iarnă din cadrul DADPP Caraş-Severin, pe toate drumurile judeţene s-a acţionat cu 74 de utilaje specifice, 135 oameni şi 600 tone de material antiderapant. Drumul judeţean DJ 582E, Prislop-Semenic a fost deschis circulaţiei rutiere pe două benzi. Având în vedere prognoza meteo pe următoarele zile, drumarii îndeamnă conducătorii auto să circule cu autovehiculele echipate pentru circulaţia pe timp de iarnă.

Secţia Drumuri Naţionale Caransebeş a acţionat miercuri cu patru autoutilaje şi a răspândit patru tone de material antiderapant, cu precădere pe DN 58, DN 58B şi DN 68. Singura atenţionare legată de drumurile naţionale de pe raza judeţului a fost legată de DN 66A Valea Cernei – Cerna Sat, unde zăpada îmbibată măsura 3 cm.

Potrivit ANM, până în 11 ianuarie valorile termice vor fi în creştere, urmând a se situa peste mediile climatologice ale perioadei, cu temperaturi maxime cu o medie de 3 – 6 grade şi minime nocturne în jurul valorii de 0 grade. În săptămâna 14 – 20 ianuarie se estimează o uşoară răcire a vremii ce va determina un regim termic apropiat de cel normal pentru a doua decadă a lunii ianuarie.

Probabilitatea pentru precipitaţii (mixte la început, apoi mai ales ninsori) va fi mai mare în intervalul 10 – 15 ianuarie, respectiv 18 – 20 ianuarie. Reşiţenii nu s-au lăsat surprinşi de stratul de zăpadă de aproximativ doi centimetri, iar cei cu simţ de răspundere au luat fie o mătură, fie o lopată şi au dat la o parte omătul de pe trotuare sau din faţa magazinelor, conştienţi de amenzile stabilite prin hotărârea de Consiliu local, care pot ajunge la 1.000 de lei în cazul asociaţiilor de proprietari sau sensibil mai ridicate pentru persoanele juridice.

Flavius Rotariu