Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Luni, în prima zi a evenimentului, jurnaliştii au fost voluntari pentru o zi şi au organizat o masă de prânz pentru 40 de copii din Centrul de zi pe care Fundaţia Humanitas Pro Deo Reşiţa îl administrează. Marți, reşiţenii sunt invitaţi la Time Cafe (în centrul Reşiţei) să aducă obiecte şi haine de care nu mai au nevoie, în cadrul acţiunii Free Ocico.

În contextul în care săptămâna 15-21 mai 2017 este declarată la nivel naţional Săptămâna Naţională a Voluntariatului, acţiunea îşi propune a fi pe plan local un eveniment major de tineret, corelat cu alte evenimente similare ce se desfăşoară la nivelul întregii ţări. SNV este un eveniment naţional anual menit sa mobilizeze cât mai multe organizaţii şi voluntarii cu care aceştia lucrează, pentru a sărbători împreună voluntariatul, pentru a atrage sprijinul comunităţii spre acesta şi pentru a recunoaşte public activitatea voluntarilor.

La Reşiţa, SNV este organizată de Centrul de Voluntariat Reşiţa, în colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Caraş-Severin şi Primăria Municipiului Reşiţa. Luni, 15 mai, în prima zi a Săptămânii Voluntariatului, jurnaliştii reşiţeni au fost voluntari pentru o zi. Împreună cu tinerii Centrului de Voluntariat, aceştia au organizat o masă de prânz pentru 40 de copii din Centrul de zi pe care Fundaţia Humanitas Pro Deo Reşiţa îl administrează. Pentru pregătirea şi servirea acestei mese, voluntarii reşiţeni au lansat o provocare jurnaliştilor, aceea de a deveni „voluntari pentru o zi“. Pentru tinerii voluntari şi pentru copiii defavorizaţi social, cei ce au fost beneficiarii acestei mese de prânz, a fost o bună ocazie de a cunoaşte jurnalişti şi persoane publice şi au avut posibilitatea să acumuleze experienţă utilă la dezvoltarea personală.

„Fundaţia are mai multe servicii. Cantina pentru persoane vârstnice, un centru de zi în cadrul Şcolii Gimnaziale din Mociur şi un internat pentru tinerii aflaţi în dificultate. La centrul de zi avem un număr de 40 de copii, la cantina socială sunt 15 persoane iar la internat, momentan, avem trei persoane“, ne-a declarat Flori Nica, directorul filialei locale a Fundaţiei Humanitas Pro Deo.

Săptămâna Naţională a Voluntariatului continuă marți, 16 mai, cu acţiunea Free Ocico, eveniment la care sunt invitaţi reşiţenii de toate vârstele. „De la o plasă mică, la un singur obiect, pentru noi contează foarte mult. Vrem să fie şi un eveniment de socializare. Încercăm să facem mai multe evenimente de acest gen, activităţi fără finanţare“, ne-a declarat Daniela Lupşan, coordonatorul de tineret din cadrul Centrului de Voluntariat Reşiţa.

De la ora 17.00, la Time Cafe (în centrul Reşiţei) doritorii pot aduce diverse obiecte de care nu mai au nevoie (jucării, haine, pantofi, obiecte casnice etc). „Poate lucruri pe care le-au primt cadou dar nu le trebuie şi nu vor să le arunce pentru că sunt bune. Toate acestea vor fi donate unui Charity Shop“, a completat Daniela Lupşan.