Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Încă de vineri, reșițenii au vizitat standurile încărcate cu roade aduse de producătorii agricoli pe platforma Câlnicel, unii încărcându-și sacoșele cu legume și fructe.

Timp de trei zile, în perioada 27 – 29 septembrie, intersecția semaforizată dintre Kaufland și Fabrica de confecții este blocată pentru cel mai așteptat eveniment al toamnei, Zilele Recoltei. Legume, brânzeturi, preparate din carne, băuturi și sucuri din fructe, nelipsitul must și vin de Tirol, produse apicole, flori de sezon, de toate se găsesc în aceste zile de sărbătoare a recoltei, frumos aranjate pe standuri de producători, care-i ademenesc pe cumpărători cu oferte ce se deosebesc de cele din magazine doar prin calitatea produselor, net superioară. Asta pentru că prețurile, indiferent că vorbim de roșii, vinete, castraveți, conopidă, varză, cartofi, ceapă, usturoi, dovlecei, ardei sau gogoșari, sunt similare cu cele din magazine și chiar între producători. La fel și fructele, mai ales strugurii, care sunt cei mai căutați.

Totuși, oamenii preferă să cumpere marfă proaspătă direct de la producători, fie în cantități mici pentru consumul imediat, fie pentru prepararea conservelor de iarnă, fiindcă sunt încă gospodari care-și prepară în casă zacusca sau murăturile.

Astfel, roșiile se pot cumpăra cu 6 lei/kg, la fel ardeii, ceapa cu 4 lei/kg, varza cu 3 lei/kg, castraveții cu 4 lei/kg, conopida cu 6 lei/kg, vinetele cu 3 lei/kg, usturoiul cu 20 lei/kg, cartofii cu 2 lei și 1,5 lei/kg, lubenița pitică pentru murături cu 3 lei/kg, strugurii cu 5 lei/kg, mustul și vinul 8 lei/litru, majoritatea prețurilor cu mici diferențe și în funcție de calitate.

Cei mai mulți producători sunt din Fârliug, dar sunt veniți și din Cornereva, Mehadia, Reșița sau din județul Olt. Ca și la alte târguri sau sărbători ale orașului, sunt veniți și mici comercianți și meșteșugari cu dulciuri și prăjituri de casă, unelte agricole, confecții și încălțăminte. De asemenea, reșițenii își pot trage răsuflarea degustând din preparatele culinare pe care le pot găsi la tarabele care și-au încins grătarele sau la caruselurile de divertisment.

Atmosfera este întreținută seară de seară de programe de muzică populară, pe scena frumos împodobită amplasată pe platforma Câlnicel evoluînd ansambluri și artiști îndrăgiți. Cele trei zile de sărbătoare a recoltei sunt organizate de Primăria si Consiliul Local Reşiţa, SC Pieţe Reşiţa SRL, Direcția pentru Agricultură Județeană Caraș-Severin, cu sprijinul Consiliului Județan Caraș-Severin.

Alexandra Gorghiu