Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Luni, dincolo de respectul pentru actul istoric de la 1918, prin atitudine, românii au arătat respect pentru România.

La 96 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, România s-a îmbrăcat încă odată în roșu, galben și albastru, atmosfera de sărbătoare făcându-se simțită în toată țara, în ciuda frigului de afară. Mii de oameni au asistat la ceremoniile organizate de Ziua Națională, iar drapelul tricolor a fluturat pe clădiri sau în mâinile micuților veniți cu părinții să vadă defilările militarilor. A fost o zi a unității românilor, o zi a încrederii, așa cum remarca și președintele ales, Klaus Iohannis. „E nevoie de redescoperirea încrederii. Teama, nesiguranța ne-au îndepărtat unii de alții, ne-au făcut să vedem adversari unde puteam vedea parteneri. Ne-au făcut să lucrăm singuri fiecare, unde puteam lucra împreună. Națiunea română va fi puternică prin unitatea ei, prin refacerea încrederii”, a spus noul șef al statului la Alba Iulia.

Și Caraș-Severinul a fost în sărbătoare, chiar dacă vântul și gerul s-au simțit din plin, iar manifestările dedicate acestei zile au fost mai deosebite decât în anii precedenţi. Reșițenii au avut parte de o paradă militară mai bogată decât în anii precedenți, numărul celor prezenţi în Centrul civic fiind impresionant, la Caransebeș oamenii au venit din îndepărtata Americă sau din Basarabia soră pentru a se bucura în această zi și a spune răspicat „La mulți ani, frați români”, „La mulți ani, România”!