Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Liceenii caransebeșeni de la Colegiul Național „C.D. Loga”, dar și foști absolvenți care acum fac cinste liceului, și-au sărbătorit miercuri patronul spiritual, eveniment care are loc în fiecare an de 1 noiembrie, ziua de naștere a scriitorului și pedagogului Constantin Diaconovici Loga.

Noua sală de sport a colegiului a fost plină de elevi, cadre didactice și oficialități, care au putut vedea în diferite zone ale sălii centre de promovare a activităților desfășurate în cadrul instituției. „Este o zi în care noi, cei din <<C.D. Loga>> vorbim despre trecutul și viitorul nostru, am gândit centre de promovare a școlii, ați văzut ce înseamnă profilul vocațional, ce înseamnă profilul cu predare intensivă în limba germană, ce activități extrașcolare promovăm”, ne-a declarat profesoara Ariana Covaci, consilier educativ la „C.D. Loga”.

„M-am simțit din nou profesor pentru câteva clipe, prezența între elevi și profesori mă face să mă simt mai confortabil decât la Primărie. La mulți ani elevilor și profesorilor acestui liceu!”, a precizat și primarul Felix Borcean. Fostul director al liceului, Nicolae Grindeanu, a avut un sfat pentru elevii și profesorii de la „C.D. Loga”: „Să aveți în permanență în vedere obținerea de performanțe școlare. Performanța este singurul criteriu care demonstrează că într-o instituție există calitate și sunt convins că aici va exista întotdeauna calitate”.

Am întâlnit și mulți elevi care sunt din clasa I la Colegiul Național „C.D. Loga” și care ne-au spus că au văzut transformarea liceului din ultimii ani. „Sunt din clasa I aici, de zece ani, am văzut cum a fost la început și cum este acum, cum s-a schimbat radical. Aici am ajuns să mă descopăr, am descoperit că-mi plac foarte mult copiii, iar acest liceu înseamnă foarte mult pentru mine: trăiri, amintiri, emoții, tineret, inovație, înseamnă acei ani în care noi putem fi cum vrem noi”, am aflat de la Doriana Maria Lăzăroni, clasa a X-a, vocațional.

Directorul Arhivelor Naționale Caraș-Severin, Ovidiu Roșu, le-a vorbit elevilor de la „C.D. Loga” despre un fost absolvent al Institutului Pedagogic din Caransebeș, promoția 1907, învățătorul Pavel Jumanca, acesta dezertând din armata austro-ungară pentru a nu lupta împotriva românilor în Primul Război Mondial. A mai fost prezentat și un scurt film despre activitatea Colegiului Național „C.D. Loga”, cu secvențe mult aplaudate de elevi, iar mai multe cadre didactice, care s-au remarcat în activitatea profesorală, au primit diplome de recunoștință din partea conducerii unității de învățământ.