Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Cei doi absolvenţi de gimnaziu şi cei doi liceeni din Caraş-Severin care au obținut medii de 10 la examenele naționale, au beneficiat de stimulente financiare, în semn de apreciere a acestor rezultate.

Potrivit hotărârii de Guvern din 27 august, fiecare elev cu media 10 la Evaluarea Naţională a primit 1.000 de lei, în timp ce fiecare absolvent de liceu cu media generală 10 la examenul de Bacalaureat a primit 3.000 de lei. Pe lângă recompensa financiară, la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin a avut loc premierea celor patru zecişti cărăşeni: Sorin Dragoş Minda de la Şcoala Gimnazială nr. 8 Reşiţa, Anca Stanoev de la Colegiul Naţional „Traian Doda“ din Caransebeş, Teodora Aura Potocean de la Colegiul Naţional Traian Lalescu Reşiţa şi Sorina Aurelia Dumitru de la Colegiul Naţional „Traian Doda“ din Caransebeş.

În general, tinerii ne-au vorbit despre învăţatul la timp, despre îndelungile pregătiri, dar şi despre perspective. Pe muncă a pus accentul şi Anca Stanoev, de la Colegiul Naţional „Traian Doda“ din Caransebeş, care a obţinut media 10 la Evaluare: „În primul rând a fost nevoie de muncă, mi-am dorit să am rezultate cât mai bune, iar cu siguranţă doamnele profesoare Delia Dragomir şi Mihaela Muntean m-au ajutat foarte mult, m-au sprijinit. Am ales matematica pentru că îmi place foarte mult materia încă din clasa a V-a şi vreau să continui şi mai departe. Iar acum sunt la secţia de Matematică-Informatică. În timpul liber, îmi place să ies în natură, stau cu prietenii, citesc, fac volei. Bani primiţi o să-i pun deoparte momentan şi când se iveşte ocazia o să-i pot folosi“.

În schimb, Teodora Potocean, de la Colegiul Naţional Traian Lalescu Reşiţa, care a obţinut media 10 la examenul de Bacalaureat din acest an, ne-a spus ce vrea să facă pe viitor: Eu sunt foarte fericită că se petrec astfel de momente, pentru că noi, elevii, ne simţim apreciaţi şi cumva este un semn de recunoaştere în plus pentru munca pe care o depunem. Banii o să-i pun deoparte aşa cum am primit şi alte sume de bani şi din alte competiţii şi olimpiade, pentru că acum că sunt studentă, cel puţin patru ani de zile într-un oraş aşa mare cum este Clujul, sigur sunt bineveniţi. Voi fi studentă la drept la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj. Mi se pare că se mi potriveşte, e greu de spus având în vedere că nu este cu o materie din liceu cu care să te întâlneşti. Eu cred că această meserie se potriveşte personalităţii mele şi sper să fiu un judecător bun în viitor“.

Sorin Dragoş Minda, de la Şcoala Gimnazială nr. 8 Reşiţa, spunea că provine dintr-o şcoală foarte bună, motiv pentru care a ales să continue în aceeaşi direcţie, optând să fie licean la „Traian Lalescu“. Impresionantă a fost alegerea pe care a făcut-o Sorina Aurelia Dumitru, de la Colegiul Naţional „Traian Doda“ din Caransebeş, care a refuzat o ofertă în Olanda, pentru a fi studentă la Vest, în Timişoara.

Pentru mine a fost o zi festivă, poate chiar unul dintre cele mai importante momente din activitatea Inspectoratului Şcolar, momentul în care am premiat elevii de nota 10 din judeţul nostru, declara inspectorul şcolar general Marius Cornici. Am avut doi elevi din Reşiţa, doi elevi din Caransebeş, care au fost recompensaţi şi material. (…) Pe lângă aceste sume au primit câte o diplomă din partea Inspectoratului Şcolar şi foarte multe felicitări şi încurajări din partea tuturor“.

Nicoleta Moraru, Antoniu Mocanu