Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – E vorba de un purceluş găsit mort lângă Caraşova, pe drumul spre Anina, cazul punând în alertă autorităţile.

În cursul zilei de miercuri, 2 octombrie, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Caraş-Severin a fost solicitată în legătură un un posibil caz de pestă porcină africană.

„A fost un apel la 112, precizează directorul executiv, Dorin Imbrea, în urma căruia o echipă operativă din cadrul DSVSA CS s-a deplasat la faţa locului şi a constatat faptul că era vorba de un purceluş de 10 – 12 kg. S-a procedat la prelevarea de probe şi la dezinsecţia locului respectiv, iar reprezentanţii fondului de vânatoare au identificat în teren mistreţul, care a fost îngropat, în prezenţa reprezentanţilor DSVSA CS. Sigur, a fost dezinfectat şi locul unde a fost îngropat purceluşul respectiv. Probele au fost trimise azi-dimineaţă la laboratorul din Alba Iulia, care este acreditat. Acum aşteptăm buletinul de analize care, sperăm, ne va parveni în cursul acestei zile“.

Dacă mistreţul mort prezenta semnalmente care să indice infectarea cu virusul PPA şi în ce măsură există această suspiciune, Imbrea a specificat: „Colegii au spus că mistreţul nu prezenta modificări, era vorba de un purceluş rău întreţinut. Din punctul meu de vedere, nici nu confirm, nici nu infirm prezenţa virusului pestei porcine africane, fiindcă doar prin analizele de laborator se poate confirma PPA. Chiar dacă exemplarul nu prezenta modificări la nivelul organelor, asta nu infirmă încă PPA. Rugămintea mea este ca toţi reprezentanţii fondului de vânătoare să patruleze în continuare în zonele de pădure, aşa cum am stabilit prin programul de măsuri aprobat de Centrul Local de Combatere a Bolilor, pentru a identifica porcii mistreţi morţi şi imediat să fie prelevate probe pentru a se lua măsurile necesare cât mai rapid. Operativitatea contează foarte mult în asemenea cazuri. Noi suntem în alertă continuă, indiferent că e vorba de porci domestici sau mistreţi, până la infirmarea probelor de laborator“.

N-ar fi exclus ca pesta să fi trecut şi graniţele judeţului nostru, fiindcă judeţele vecine n-au fost ocolite, cum a fost Caraşul până acum. Între a fi sau a nu fi  pestă porcină africană în acest caz, rămânem şi noi în alertă până primim rezultatele de la DSVSA.

Alexandra Gorghiu