Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Acesta este regretul subliniat de vicepreşedintele CJ Ionuţ Popovici, care a explicat că schimbarea de management ar putea aduce, anul viitor, spitalul pe linia de plutire.

O vizită, în treacăt sau mai lungă, în Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa încă îţi lasă un gust amar. De la substanţele folosite la curăţenie, până la veşnicele plângeri legate de lipsa de personal sau de materiale. Şi cine s-ar fi gândit, totuşi, că bugetul SJU este cât cel al reşedinţei judeţului, iar angajaţii, plătiţi cu salarii de nivel Occidental, sunt câte doi pentru fiecare pat pe care e internat un pacient?

„Aş putea să vă spun că s-au semnat contractele de finanţare pentru Staţionarele II şi III, şi aşteptăm pentru Staţionarul I doar să ne vină contractul de la Bucureşti, este la Autoritatea de Management, a precizat Ionuţ Popovici, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin. Un pas foarte important pentru cele trei spitale, din punctul meu de vedere. Şi n-aş vrea să închei fără a-l lăuda pe managerul Spitalului Judeţean, pentru că în două luni şi ceva de când este, credeţi-mă, a făcut o adevărată performanţă acolo. Şi o să vă dau un singur element: doar din negocieri de contracte, fără a se scădea cantităţile, a făcut o economie de un milion de euro! Credem că la jumătatea anului viitor – sunt mai multe scenarii de lucru – putem să aducem spitalul la zero pierderi pe lună. Există mai multe scenarii prezentate punctual, din ce înţeleg inclusiv şefii de secţie sunt perfect de acord cu aceste variante, o să aducem şi spitalul pe făgaşul normal“.

Oficialul judeţean a subliniat, însă, că nu se poate vorbi deocamdată de scăparea de arierate, de datoriile istorice, ci doar de acele costuri lunare. „O să vă dau nişte valori şi o să trageţi dvs concluziile. Spitalul Judeţean are 1.120 de angajaţi, are 835 de paturi, dintre care 726 sunt angajate la plată cu Casa de Asigurări. Din păcate, gradul de ocupare în 2016 a fost de 63%, 2017 – 61%, şi astăzi, la zi, 58-59%. Deci facem o medie de 61%, asta înseamnă aproximativ 570 de paturi. Dacă ne gândim ce înseamnă 570 de paturi, raportat la 1.120 de angajaţi, asta înseamnă cam doi angajaţi pe pat. Este foarte, foarte mult! Deci, organigrama Spitalului Judeţean este super aglomerată! Nu ştiu cine sunt cei care au gândit-o în felul ăsta dar, vă spun sincer, au gândit-o într-un mod tâmpit!“.

Întrebat asupra motivelor pentru care cei din spital se plâng, pe secţii, că nu au personal, că nu pot face faţă, că nu pot avea grijă aşa cum trebuie de pacienţi, Ionuţ Popovici a dat un răspuns tranşant: „Vă spun un lucru: se plâng, şi se plâng degeaba! Sunt secţii unde organigrama este plină şi gradul de ocupare este de 25%. Trageţi dvs concluziile! Asta înseamnă costuri, salarii, contribuţii şi aşa mai departe“.

Este vorba de sume deloc neglijabile, bugetul unităţii spitaliceşti fiind echivalent cu cel al Reşiţei. „Bugetul spitalului este destul de mare, problema este că aproape 90% din bani se duc către salarii, a punctat Popovici. Şi nu este în regulă! Şi atunci ne mirăm că de ce nu se fac investiţii, de ce nu există ser fiziologic, de ce nu există dezinfectanţi, de ce nu există eu mai ştiu ce. Pentru că banii se duc pe salarii, care nu mai sunt foarte mici în Spitalul Judeţean! Dacă ne uităm pe grilele de salarizare, unele sunt chiar la nivelul spitalelor din Occident“. Având un buget atât de mare, evident că şi contribuţiile la stat sunt pe măsură, fapt pentru care SJU rămâne cel mai mare contribuabil, însă „nu ştiu dacă asta ne mulţumeşte“, concluziona vicepreşedintele CJ.

Nu putem omite rezultatele controalelor făcute în spitale din judeţ, de inspectori de la Direcţia de Sănătate din Vâlcea, care au aruncat o umbră pe obrazul SJU din punct de vedere al curăţeniei, al felului în care sunt îngrijite secţiile. „Să ştiţi că poate este unul dintre motivele pentru care la Spitalul Judeţean există un manager nou. E o instituţie mamut, cu siguranţă niciodată n-o să fie perfectă. Şi, cu siguranţă, vor fi nereguli, dar acestea trebuie să fie cât mai puţine! Asta este foarte clar!“, a conchis Ionuţ Popovici.