Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – În dimineaţa de joi, 14 iulie, încă de la ora 6.00, sute de mascaţi ai Serviciului de Combatere a Crimei Organizate au organizat descinderi în mai multe judeţe din ţară, inclusiv Caraş-Severin. Este vorba despre anihilarea unei reţele ai cărei membri vindeau bunuri inexistente pe internet, înşelând 1.000 de cetăţeni americani cu o sumă totală de peste 20 de milioane de dolari. Au avut loc 117 percheziţii în ţară (pe lângă Caraş-Severin şi la Timişoara, Bucureşti sau Craiova), 90 de persoane fiind reţinute.

Procurori ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism urmăresc structuri organizate care se ocupă cu fraudă şi infracţiuni în domeniul informatic creînd pagube de mai multe milioane de dolari. La ora 9.00, angajaţii şi procurorii DIICOT se aflau la mai multe locuinţe din municipiile Reşiţa şi Caransebeş.

Reţeaua a intrat în atenţia anchetatorilor din 2009 şi a fraudat 1.000 de cetăţeni SUA, cauzând un prejudiciu de 20 de milioane de dolari. În urma descinderilor au fost reţinute 90 de persoane, care urmează să fie audiate în acest dosar.Reţeta folosită pentru fraudarea clienţilor site-urilor de comerţ electronic era clasică. Membrii grupării postau anunţuri de vânzare a unor bunuri inexistente pe site-uri de comerţ electronic, în special autoturisme, motociclete, ambarcaţiuni uşoare, produse electronice. Cumpărătorii, cei mai mulţi din SUA, achitau contravaloarea bunurilor, dar nu mai ajungeau în posesia lor. Au indus şi menţinut în eroare mai mulţi cumpărători on-line, în cadrul platformelor de comerţ electronic www.eBay.com şi www.craigslist.org, cărora le-au fost transmise informaţii false cu privire la realitatea anunţurilor, modalitatea de achiziţie, plata preţului, identitatea vânzătorului. Sumele de bani aferente preţului plătit de victime au fost colectate din străinătate (cel mai adesea de pe teritoriul S.U.A.) cu folosirea de identităţi false de către membrii grupului şi mai apoi retransmise în România prin intermediul transferurilor rapide către persoane afiliate grupului cu acest scop”, se arată într-un comunicat DIICOT.

Membrii grupării au acţionat în perioada 2009 – 2011şi au intrat în atenţia autorităţilor din România după ce agenţii FBI au primit plângeri de la cetăţenii americani păcăliţi. Joi dimineaţa, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au efectuat 117 percheziţii domiciliare în Bucureşti, Craiova, Tg. Jiu, Timişoara, Râmnicu-Vâlcea, Zimnicea, Alexandria, Reşiţa şi Piteşti. Prejudiciul total cauzat până în prezent este de aproximativ 20 milioane USD. Cele 90 de persoane reţinute urmează să fie conduse la sediul D.I.I.C.O.T.

Pe numele acestora a fost începută urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunilor de fraudă informatică şi constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune în convenţii cu consecinţe deosebit de grave.

Cauza a fost instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul D.C.C.O. – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice, B.C.C.O. Craiova şi S.C.C.O. Gorj.

Suportul tehnic al operaţiunii a fost asigurat de către Direcţia de Operaţiuni Speciale din cadrul I.G.P.R. şi D.G.I.P.I. Procurorii DIICOT au colaborat cu ofiţerii US Secret Service şi FBI. din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti.