Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Atât ne costă balustrada, stâlpii de iluminat şi un parapet pe un zid de sprijin, pe o lungime de 1,3 kilometri. Scumpetea începe deja să strălucească între CET şi OMV.

Şeful administrativului reşiţean a devenit un pic nostalgic vorbind despre finanţările câştigate şi despre primul pachet de proiecte pe care a obţinut bani: „E aprobată finanţarea, pe Retrospective e semnat contractul pe Centrul Civic şi cele şase străzi. Deci, primul contract făcut de mine pe bani de la Bruxelles a fost pachetul de promenadă, şase străzi şi Centrul Civic. E un pachet de 10 milioane de euro şi primii bani care au venit sunt de fapt pe promenadă“. Necazul e că, în grabă, promenada a fost prinsă în pachet fără balustradă, fără stâlpi de iluminat şi fără parapet peste zidul de sprijin, astfel că municipalitatea va trebui să le cumpere cu bani de la buget.

Proiectul iniţial al Primăriei, gândit fără fonduri europene, a fost făcut cu maximă restrângere a cheltuielilor, şi aşa a rămas şi după prinderea în pachetul pentru finanţarea europeană. Aşadar, finanţarea europeană nu acoperă costurile legate de balustradă, stâlpi şi parapet, a căror valoare se ridică la 800.000 de lei, iar banii au fost alocaţi din bugetul local de anul acesta. Din această sumă, jumătate va fi folosită strict pentru balustradă, cealaltă pentru iluminatul pietonal şi pentru montarea unui parapet peste zidul de sprijin. Balustrada care va fi construită de-a lungul aleii de promenadă, pe tronsonul CET-OMV, ar urma să aibă o lungime de 1,3 kilometri.

„Am solicitat oferte din mai multe părţi, din Cehia, din Germania, chiar şi din România, de balustradă, dar cu elemente care să fie metal, oţel vopsit în câmp electrostatic, tratat, sablat şi primele oferte pe care le-am primit au fost 150 şi 180 de euro metrul liniar. Ne-am dus şi am încercat să copiem – dacă vreţi, între ghilimele – un model pe care l-am văzut afară, dar care era foarte scump, şi am reuşit să-l obţinem la un preţ de sub 60 de euro, 50 şi ceva de euro pe metrul liniar“, a precizat Ioan Popa, primarul Reşiţei. Mai exact, ne costă 58 de euro pe metrul liniar.

Reşiţenii interesaţi pot vedea, parţial, minunăţia, pentru că au fost deja realizate câteva teste: „Dacă mergeţi de la Podul CET în jos sunt deja două, trei mostre. Am făcut nişte mostre să vedem la ce înălţime să o facem, cam cum să arate“, a încheiat edilul.