Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Colegiul Naţional „Traian Lalescu“ a beneficiat, toamna aceasta, de o serie de lucrări, în afara celor vizând termoficarea.

Apropierea zilelor friguroase a atras spre şcoli o serie de lucrări de investiţii, majoritatea axate pe individualizarea surselor de încălzire, pentru că altfel unităţile de învăţământ ar fi rămas în frig. Însă Colegiul Naţional Traian Lalescu din Reşiţa se numără printre instituţiile care au beneficiat de mai mult decât de montarea unei centrale termice.

„Firma condusă de către dl. director Tarbuzan a realizat o mare parte din aceste investiţii în sistemul nou de termoficare aferent şcolilor, a precizat primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu. Au fost derulate lucrări de 80.000-100.000 de euro, absolut toate lucrările aferente acestui liceu, la toate corpurile, începând de la echipamente, centrală, manoperă, absolut tot ce este necesar pentru amenajarea spaţiului, şi iată că în aceste zile şi copiii, şi cadrele didactice din acest liceu de elită al Reşiţei şi al judeţului se pot bucura de căldura oferită şi totodată de apa caldă pe care dânşii pot s-o folosească la nivelul unităţii de învăţământ. Totodată au fost derulate lucrări care vizează refacerea faţadelor, chiar anumite dotări, schimbarea unor geamuri, elemente de acces, uşi ş.a.m.d. Pentru ele au fost utilizate alte sume, cele aproximativ 80.000 de euro au fost aferente lucrărilor de termoficare“.

Vizavi de investiţiile de care a beneficiat colegiul reşiţean, Titiana Cătană, directorul tehnic al municipalităţii, a precizat: „Lucrările în valoare de aproximativ 385.000 de lei au presupus amenajări constructive la spaţiul unde s-a montat centrala termică, mutarea echipamentelor de la centrala realizată în 2012, de pe Calea Timişoarei, a coşului de fum, cu pompe, vase de expansiune, tot ceea ce presupune buna funcţionare a acesteia, redimensionarea reţelelor interioare, în spaţiul gestionat de către Colegiul Naţional Traian Lalescu, adică 470 de metri de trasee de conducte noi, către toate cele trei corpuri ale colegiului, inclusiv reţelele de utilizare gaze şi branşamentul, şi tot ceea ce a presupus reparaţiile în urma acestor intervenţii. Aceste lucrări fiind tot ceea ce a presupus individualizarea sursei de căldură. Celelalte lucrări finanţate din bugetul local au fost anveloparea, termoizolarea faţadei la clădirea şcolii primare, clasele I-IV, şi lucrări la sala de sport: zugrăveli, instalaţii termice, ceva mici intervenţii la instalaţiile sanitare, pentru a putea, cât de cât, acest spaţiu să fie funcţional în aceste condiţii. Valoarea totală a acestora vizând anveloparea şi sala de sport se ridică la 215.000 de lei, suportate din bugetul local“.