Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – …dacă ar vrea şi dacă ar avea unde. Potrivit statisticilor, în Caraş-Severin, aproape 60.000 de oameni ar putea fi angajaţi mâine.

În ciuda faptului că investitorii din Caraș-Severin se plâng din ce în ce mai des de faptul că nu găsesc suficient de mulţi candidaţi pe piaţa muncii, unii dintre aceștia studiind deja posibilitatea să-și relocheze afacerile în alte zone, datele statistice arată că județul nostru are o rezervă de 59.000 de persoane care ar putea să lucreze, însă preferă să stea acasă sau să-și obțină veniturile necesare traiului prin alte modalități. Potrivit statisticilor, ponderea salariaților cărășeni la finele lunii mai 2017 în populația activă a județului este de doar 49 la sută, sub media națională, ceea ce situează Caraș-Severinul pe poziția a 26-a într-un top al județelor în funcție de ponderea salariaților în populația aptă de muncă. În cifre exacte, erau 58.000 de salariați cărășeni în mai 2017, la o populație activă de 117.000 persoane.

Chiar și așa, nu stă județul Caraș-Severin cel mai rău la acest capitol, pentru că sunt multe alte zone unde mai mult de jumătate din populaţia activă, care poate să muncească, nu munceşte, cum ar fi cazul în Teleorman, unde lucrează doar 35% din populația activă, Vaslui și Botoșani (38%), Mehedinți, Giurgiu, Dâmbovița (40%) sau Vrancea și Olt (41%). În schimb, vecinii Caraș-Severinului din vest, precum Hunedoara sau Timișul se situează în prima parte a topului, cu 62%, respectiv 71% pondere a salariaților în populația activă. Pe de altă parte, mai trebuie remarcat și faptul că față de septembrie 2016, când Caraș-Severinul avea 56.432 de salariați, numărul acestora a crescut în 8 luni de zile până la 58.000. Nu e mult, dar poate fi un semn că în județul nostru este loc și de mai bine…