Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, a făcut o vizită în teren la unul dintre şantierele de lucru ale Hidroconstrucţia, din cartierul reşiţean Câlnic, unde se derulează o investiţie în infrastructura de apă şi apă uzată, din bani europeni, câştigată de autoritatea judeţeană.

Pe scurt, după ISPA, se derulează POS 1 şi urmează POS 2. În total, pentru judeţ, toate aceste trei faze înseamnă 390 de milioane de euro pentru reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare, pentru staţii de epurare şi uzine de apă.

„Aceste 390 de milioane de euro au creat şi vor continua să creeze până la sfârşitul anului 2017, probabil mijlocul anului 2018, circa 2.200 de locuri de muncă, toate angajările fiind făcute în judeţ. Şi au avut de muncă circa 40 de societăţi comerciale din judeţul Caraş-Severin, care fie că au câştigat direct licitaţia, fie că au primit comenzi de la câştigătorul acesteia. Primăriile care beneficiază de aceste lucrări finanţate de CJ au o cofinanţare de 0,89%“, a spus Sorin Frunzăverde.

„Pentru Reşiţa această secvenţă (POS1 – n.r.) înseamnă 16 milioane de euro, în principal pentru reabilitare şi extindere de reţele de apă şi canalizare. Pentru Reşiţa vom ajunge la circa 83 de milioane de euro pe cele două faze: ISPA, finalizată, şi această a doua fază, Programul Operaţional Sectorial 1 Mediu, termenul de finalizare fiind sfârşitul anului 2015. Consiliul Judeţean şi AquaCaraş au mai câştigat încă un program de reabilitare a reţelei de apă şi canalizare, finanţat din POS 2, în valoare de 177 de milioane de euro pe tot judeţul. Reşiţa deţine acolo o finanţare de 42 de milioane de euro. Cu alte cuvinte, în Reşiţa vom implementa, la finalul anului 2017, lucrări în valoare de 125 de milioane de euro. Fizic, acest lucru înseamnă reabilitarea a 129 de kilometri de reţea de alimentare cu apă şi o extindere, adică o reţea nouă, de 33 de kilometri, reabilitarea a 94 de kilometri de canalizare şi o extindere de 66 de kilometri“, a detaliat preşedintele CJ.

Şi totuşi, „Reşiţa ar fi beneficiat pe POS 2, unde are 42 de milioane de euro, de încă 3,6 milioane de euro. A renunţat la aceşti bani care însemnau extindere şi reabilitare în Secu, Moniom, Cuptoare şi Doman. Cu excepţia satului Secu, unde reţeaua este sub orice critică, în celelalte trei localităţi nici nu exista alimentare cu apă, darmite canalizare“, a mai adăugat Sorin Frunzăverde. Anatoli Liber a conchis că autorităţile reşiţene au dat pasărea din mână pe cea de pe gard, în aşteptarea unor sume de la Guvern.

Preşedintele CJ Caraş-Severin a prezentat o situaţie neobişnuită vizavi de ajutoarele alimentare de la UE, pe care Executivul a decis să nu le acorde în campanie, ci ulterior. Dar le-a trimis beneficiarilor cupoane, făcându-i pe oameni să umble după ajutoare. „Niciodată n-au trimis cuponul! Trebuie spus că toate aceste produse nu sunt în Caraş-Severin şi în niciun judeţ. Ca-n basmul cu Făt-Frumos care a aruncat buzduganul, alţii au trimis cuponul“, a încheiat Sorin Frunzăverde.