Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Procesul de asigurare a manualelor şcolare pentru clasele I-IV, în anul şcolar 2017-2018, prin retipăriri, a fost finalizat. În judeţul Caraş-Severin, 26.973 de manuale (pentru toate disciplinele prevăzute în trunchiul comun la clasele I-IV) au fost asigurate prin retipăriri pentru anul şcolar ce va începe în toamnă.

„Doar la clasa I s-au comandat integral. La celelalte clase s-au comandat 10-15% din totalul copiilor înscrişi pe fiecare nivel, considerându-se că restul se predă şi se retransmite“, a declarat pentru Jurnal de Caraş-Severin, prof. Cristina Ardeleanu, inspector şcolar pentru învăţâmânt primar. Judeţul Caraş-Severin are un efectiv de 9.100 de elevi în clasele I-IV. Doar pentru cei 2.223 de elevi de clasa I din Caraş-Severin au fost retipărite 9.397 de manuale. Disciplinele studiate de „boboci“ sunt Comunicare în limba română, Matematică şi explorarea mediului, Religie, respectiv Comunicare în limba modernă. La acestea se adaugă manualele de limbă maternă şi cele ale cadrelor didactice de la clasă. Pentru clasele VI-XII, Inspectoratul Şcolar Judeţean a încheiat contracte de retipărire cu editurile care deţin titlurile solicitate de şcoli, iar livrarea către depozitele de carte şcolară este în desfăşurare.

În perioada imediat următoare, editurile vor furniza şi celelalte pachete de manuale şcolare, astfel încât la începutul noului an şcolar elevii din clasele I-IV şi VI-XII vor avea manualele necesare derulării în condiţii normale a activităţii instructiv-educative.

Referitor la asigurarea manualelor şcolare pentru clasa a V-a, licitaţia organizată de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) este în faza soluţionării contestaţiilor formulate de edituri. Din cele 25 de loturi de manuale ofertate, au fost contestate 18. Pentru şapte discipline nu au fost depuse contestaţii, prin urmare au fost semnate acordurile-cadru cu editurile câştigătoare, urmând ca în perioada 7-11 august, unităţile de învăţământîşi exprime opţiunile în raport cu titlurile ce vor fi contractate. Pentru clasa a V-a, în trunchiul comun (TC) sunt prevăzute disciplinele Limba şi literatura română, Limbă modernă 1, Limbă modernă 2, Matematică, Biologie, Educaţie socială, Istorie, Geografie, Religie, Educaţie plastică, Educaţie muzicală, Educaţie fizică şi sport, Educaţie tehnologică şi aplicaţii practice, Informatică & TIC, Consiliere şi dezvoltare personală.

Elevii şi profesorii din învăţământul de stat şi din învăţământul obligatoriu particular acreditat/autorizat beneficiază de manuale şcolare gratuite, atât pentru învăţământul în limba română, cât şi pentru cel în limbile minorităţilor naţionale. În anul şcolar 2017-2018, sunt aşteptaţi în clasa a V-a aproximativ 2.000 de elevi cărăşeni